STIŽU NOVITETI

Facebook porukama ćemo uskoro moći slati i novac

18.03.2015 u 14:29

Bionic
Reading

Facebookov Messenger više nije samo za slanje poruka i 'smajlića' - u SAD-u je sada tim servisom moguće slati i novac prijateljima. U utorak je najpopularnija društvena mreža na svijetu objavila kako se na servis mogu povezati i debitne kartice za transfer novca

Sami prijenos novca je izvediv jednako jednostavno kao i slanje običnih poruka ili drugog materijala preko Messengera. Wall Street je navodno već neko vrijeme očekivao ovaj potez, a vjeruje se kako bi Facebook, zahvaljujući sirovom broju korisnika mogao uzdrmati peer-to-peer payment tržište.

Analitičari predviđaju kako bi Facebook, pokaže li se ovaj potez uspješnim, mogao proširiti mogućnost plaćanja izravno na mrežu, tj. oglase. Korisnici bi tako na vrlo jednostavan način mogli kliknuti na tipku za kupovinu i sve bi bilo gotovo na bezbolan način, bez potrebe za otvaranjem zasebnih aplikacija ili sl.


Messenger je jedna od najvećih takvih platformi na svijetu, a usprkos svojevrsnom izdvajanju od Facebooka na mobilnim uređajima, prikupila je više od pola milijarde mjesečno aktivnih korisnika. Da bi stvar bila još jasnija kamo Facebook ide, kompanija je lani potrošila gotovo 22 milijarde dolara kako bi kupili WhatsApp, zasebnu platformu za komunikaciju, a na kojoj se nalazi više od 700 milijuna korisnika. Zuckerberg je u siječnju izjavio kako očekuje da će i Messenger i WhatsApp eventualno postati vrlo veliki igrači po pitanju prihoda kompanije.

Hoće li nova opcija u Messengeru ugledati tržište i van SAD-a tek treba vidjeti.