ISPLIVAO PATENT

Facebook će moći koristiti i mlađi od 13?

06.06.2014 u 12:23

Bionic
Reading

Više od 7,5 milijuna djece mlađe od 13 godina laže kako bi zaobišlo dobno ograničenje za pristup Facebooku. Ta je društvena mreža zatražila patent za način kako riješiti taj problem

Prije dvije godine najveća svjetska društvena mreža predala je zahtjev za patent koji bi taj proces učinio legitimnijim, tako što bi tražio dozvolu od roditelja djece i predao kontrolu nad korisničkim računom u njihove ruke.


Ta je aplikacija postala poznata javnosti tek prošli tjedan i prilično je razljutila borce za zaštitu prava djece, koje smatraju kako ne znamo dovoljno o utjecaju društvenih mreža na djecu u tinejdžere kako bi mogli odvagnuti razloge za i protiv.

Po patentnoj dokumentaciji, kad maloljetna osoba pokuša pristupiti Facebooku, ta društvena mreža će tražiti 'dozvolu roditelja od drugog korisnika koji je u tom obliku srodstva s korisnikom'.

Dijete će morati reći tko su mu roditelji prije no što Facebook dobije potvrdu roditelja kako se radi o njihovom djetetu te da je staro koliko tvrdi da jest. Kad potvrda stigne, roditelji će dobiti dozvolu stvaranja korisničkog računa za dijete, kojim će moći u potpunosti upravljati.

U Facebooku su opovrgli kako namjeravaju upogoniti aplikaciju temeljenu na navedenom patentu.

Izvor:Daily Mail