DOSTA IZMJENA

Evo što sve možete prilikom prijave u Windows 8.1

01.06.2014 u 08:38

Bionic
Reading

Windows 8.x je stigao na mala vrata - doslovno. Iako ovaj sustav po nekima bilježi mizeran udio na tržištu, on polako raste, a velika je vjerojatnost da će mnogi noviteti i dalje predstavljati okosnicu budućih verzija. Stranica How-To Geek je napravila tekst u kojem ćete saznati dosta noviteta vezanih uz korisničke račune

Jedna od prvih stvari koje će korisnici primijetiti jest naizgled obavezno korištenje interneta i Microsoft računa za pristup računalu u svakom trenutku. Naizgled, jer je korištenje lokalnih računa bez dodatnih usluga i dalje moguće - iako se time uklanja integracija s brojnim servisima kompanije, ali i dodatne kontrole.


How-To Geek piše kako Windows 8.x po instalaciji zadano pruža opciju pristupa s Microsoft računom korisnika, no moguće je kliknuti i na 'Pristupi bez Microsoft računa (nije preporučljivo)', čime korisnik prelazi preko dodatnog ekrana s informacijama. One su vezane uz OneDrive integraciju, sinkronizaciju postavki sa svim računalima na koje se prijavi korisnik, aplikacije i još mnogo toga. Ipak, mnogi navikli na 'staro' će radije odabrati upravo lokalni korisnički račun bez dodatnih postavki. Valja imati na umu da je uvijek moguće vratiti se na drugu vrstu računa ukoliko se korisnik predomisli u nekom trenutku.

Roditeljski nadzor računa je itekako moguć na Windows 8.x sustavu, a moguće ga je postaviti prilikom kreiranja novog korisničkog računa na računalu. Dovoljno je uključiti opciju Family Safety, što je izvrsna stvar za djecu. Roditelji će tako moći odrediti koje stranice se ne mogu posjetiti, što je moguće pokretati na računalu, ali i pratiti korištenje računala. Najbolje od svega je to što će se postavljanjem roditeljskog nadzora sve moći nadzirati s Microsoftovog Family Safety web odredišta.

U slučaju da vam je dosadilo koristiti lozinku Microsoft računa za pristup računalu imate još opcija na raspolaganju. Jedna od njih je postavljanje slikovne zaporke, a druga skraćena lozinka tj. PIN broj.

Nakon što korisnik pristupi računalu sa svojim podacima s Microsoft računa, računalo će pitati za opciju 'Trust this PC'. Ona u suštini omogućava sinkronizaciju lozinki na različita računala korisnika te mogućnost resetiranja u slučaju da se ona zaboravi. Svakako valja imati na umu da se opcija valja aktivirati samo na računalima kojima ste vi vlasnik - nikako negdje drugdje.


Administratorski i uobičajeni korisnički računi se pojavljuju i u novoj generaciji operativnog sustava Windows. Stvari su više-manje identične prethodnim sustavima pa ne treba trošiti previše riječi na njih.

Na Windows 8.x je moguće postaviti i račun za 'goste', iako je ta opcija zadano ugašena. Kako bi se vratila valja otići na desktop Control Panel i pod Manage Accounts omogućiti Guest račun.

Moguće je postaviti i poseban 'dodijeljeni pristup' (assigned access) za određene korisničke račune. Time se osigurava pristup isključivo aplikacijama iz Windows Storea (dakle, ne i desktop aplikacije), a moguće je odabrati primjerice i samo pristup Internet Exploreru.

Windows 8.1 standardno prikazuje 'lock screen', a iako je riječ o vizualno zgodnom rješenju, u praksi ona samo smeta desktop korisnicima. Kako bi ga se uklonilo, potrebno je kopati po registryju sustava. Valja imati na umu i da dekstop korisnici mogu iskoristiti mogućnost podizanja sustava izravno na desktop sučelje, što će biti zgodno rješenje barem do izlaska novog start izbornika

Microsoft je vodio velikog računa o sigurnosti kada je riječ o Windows 8 platformi pa je tako onemogućeno automatsko pristupanje određenom odabranom računu po podizanju sustava. Ipak, tu opciju je moguće iskoristiti i dalje, uz nešto više kopanja po User Accounts opcijama.