PROMJENA PRISTUPA

Evo što se događa s Facebookom umrlih osoba

03.03.2014 u 12:10

Bionic
Reading

Facebook je dugo bio prilično neosjetljiv kad su profili preminulih korisnika u pitanju. Ipak, uspjeli su naći mekši pristup, a na to ih je potakao jedan otac dirljivim videom

Prije ili kasnije smrt će nam svima pokucati na vrata. Uz svu ostalu ostavštinu o kojoj treba voditi računa tu je i rastuća količina fotografija, videa, postova, brbljanja na chatu i drugog digitalnog sadržaja koji pokojnici ostavljaju iza sebe na društvenim mrežama.


Facebook je dugo bio prilično neosjetljiv kad su profili preminulih korisnika u pitanju. Zaključao bi postavke privatnosti i ograničio pristup rodbini i prijateljima. Ipak, uspjeli su naći mekši pristup.

Zadržat će naime vidljivost sadržaja na profilu onakvom kakva je bila u trenutku kad su vlasnik ili vlasnica preminuli. Nadaju se kako će time uspjeti pomiriti želju njima bliskih osoba za pristupom uspomenama, a da pritom poštuju i privatnost pokojnika, onako kako su je sami odredili za života.

Tu je promjenu pratio i lijep potez. Kao što vjerojatno znate, Facebook je za svoj deseti rođendan svima omogućio pogled unazad na vrijeme provedeno na toj društvenoj mreži u obliku fotografija i screenshotova montiranih u kratki video, nazvan Look Back. Sad članovi obitelji mogu to zatražiti i za one koji više nisu među nama.

Na to su se odlučili nakon što je John Berlin objavio videozahtjev na YouTubeu (pogledajte ga malo niže), kojim je tražio takav video za svog sina Jessea koji je umro 2012. godine.

Kako otkrivaju u Facebooku, nije bio jedini. Ipak, video su napravili (također ga možete pogledati malo niže), znajući da će gotovo sigurno biti zatrpani desecima tisuća sličnih zahtjeva.

Često nismo bili zadovoljni načinom na koji nas je Facebook tretirao kao korisnike i kako se odnosio prema našoj privatnosti. I dalje nismo, ali za ovo im skidamo kapu. Nadamo se da je to znak sazrijevanja.

Ako želite pristup videu Look Back za vama blisku i dragu osobu koja je napustila ovaj svijet, možete to zatražiti ovdje