UZ SPARTAN

Evo noviteta za Windows 10, no još ih ne možete isprobati

27.03.2015 u 06:03

Bionic
Reading

Microsoft je najavom Windows 10 operativnog sustava obećao mnogo. No, verzije sustava u kojima su odrađeni neki demo prikazi još se nisu pokazali dovoljno stabilnima ili dovršenima za masovno testiranje u sklopu Technical Previewa u Insider programu. Što se onda još može očekivati u budućnosti?

O novoj generaciji internetskog preglednika kodnog imena Spartan već sada se zna podosta. U Redmondu se polako ali sigurno odmiču od stigme Internet Explorera pa postoji velika vjerojatnost da će Spartan ili ostati s tim kodnim imenom ili da će se pojaviti neko novo. Ono što je sasvim sigurno jest da je IE već sada zakoračio u ropotarnicu povijesti. Dok se novi internetski preglednik očekivalo za nedavni build sustava, stvar još nije bila spremna.

Microsoft je izjavio kako će IE 11 ostati neizmjenjen s Windows 8.x sustava te da je Spartan ono što se planira razvijati dalje. 'Zahvaljujući povratnim informacijama, danas objavljujemo kako će za Windows 10 Project Spartan sadržavati isključivo novi engine. IE će nastaviti postojati samo u smislu kompatibilnosti', rekli su Redmondovci nedavno na zatvorenoj radionici. Vrijedi podsjetiti da su ranija izvješća govorila o tome kako će oba preglednika postojati paralelno na 'desetki', no čini se kako su shvatili da bi to dovelo do konfuzije, kako kod potrošača, tako i kod web developera.


Spartan donosi nove modove rada, kvalitetnu podršku za dodatke u pregledniku i mnogo 'lakše' korisničko iskustvo u odnosu na IE.

Osim Spartana, veliku igru će igrati i integrirani servisi. Skype je jedan od onih koji su u jednom trenutku trebali biti integrirani u potpunosti još za Windows 8.x, što se nije dogodilo. Za sada u buildovima dostupnima članovima Insider programa nema traga takvoj integraciji, no ona je obećana (i što je bitnije - demonstrirana) nedavno.

Sasvim je izgledno da će i sučelje svega što se danas vidi u Technical Previewu biti izmijenjeno ili barem dorađeno, saznaje Neowin, a slično vrijedi i za virtualnog asistenta Cortanu. Sučelje i animacije će biti dodatno prilagođene, pored funkcionalnosti specifične za računala (a možda i više).

Svakako valja očekivati i Windows Hello, zahvaljujući kojem se u Microsoftu nadaju osloboditi potrošače od dosadnog upisivanja lozinki. Ipak, niti ova značajka za sada nije uključena u dostupne verzije sustava, a najavljena je za sami izlazak sustava, kada se očekuje i otkrivanje više podržanog hardvera.