HELLO WINDOWS HELLO

Zaboravite na lozinke, Microsoft ima novo rješenje

19.03.2015 u 22:39

Bionic
Reading

Biometrijska autentifikacija stiže na velika vrata s Windows 10 operativnim sustavom. Microsoft je otkrio Windows Hello, novu značajku nadolazećeg OS-a, koja će korisnicima omogućiti pristup računalima korištenjem otiska prsta ili skeniranja lica/šarenice oka

Windows Hello bi mogao upotpunosti zamijeniti lozinke ili PIN kodove za pristup privatnim računalima, istovremeno osiguravši 'osobniji' pristup računalu. Niz proizvođača je već najavio partnerstvo s Microsoftom i u svoja nadolazeća računala će integrirati Intelov RealSense 3D sustav kamerica, koji će biti potreban za prepoznavanje lica. Neka od njih su već najavljena, poput Inspiron 23 All-in-One. Postojeća računala opremeljena čitačem otiska prstiju će također biti podržana.

Velika pažnja u cijeloj priči je, naravno, posvećena privatnosti. Microsoft tvrdi da je zaštita privatnosti i sigurnost na vrlo visokoj razini (kao u korporacijama), a sve će biti izvedeno u skladu s postojećim regulativama. To u praksi znači da se slike šarenice ili otiska prsta nikad neće otisnuti na web, niti će ih Microsoft koristiti za bilo što drugo:

Uz Windows Hello, kompanija je otkrila i najavila Microsoft Passport, sustav kojim će se korisnici moći prijaviti na internetska odredišta i aplikacije bez korištenja lozinke. Cijeli sustav će biti osiguran preko Windows Hello podržanog hardvera ili PIN-ova.