STIGAO CONFIDENTIAL

Evo kako poslati poruku u povjerljivom režimu rada na Gmailu

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.05.2018 08:35
  • Objavljeno 14.05.2018 u 08:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slanje e-pošte u povjerljivom režimu rada jedna je od značajki koje redizajnirani Googleov servis za e-poštu nije ponudio odmah svima. Sad je dostupna. Evo kako ćete ju aktivirati

Otvorite Gmail u svom web pregledniku i kliknite na sličicu zupčanika u gornjem desnom kutu. Odaberite opciju Try the new Gmail.

TEHNO SAVJETI

Želite anonimno surfati? Evo kako to možete učiniti

Pogledaj galeriju
6

Potom kliknite na dugme Compose u gornjem lijevom kutu kako bi otvorili novu poruku. Pri dnu nove poruke, na kraju alatne trake vidjet ćete sličicu lokota i sata. Ako ju vidite to znači da možete aktivirati povjerljivi način rada (Confidential).

Taj način rada dolazi s novim Googleovim alatom Information Rights Management, koji će vam omogućiti postavljanje ograničenja načina na koje je vaša e-pošta prikazana, biva pregledavana te dijeljenja.

Ukratko rečeno, e-pošta poslana na ovaj način ne može biti proslijeđena, isprintana, kopirana i preuzeta. Možete joj postaviti rok trajanja i dodati lozinku.

Zasad Confidential morate uključivati za svaku pojedinu e-poštu. Evo kako ćete to učiniti. Otvorite novu poruku i napišite ju kao što to inače radite: popunite polja primatelja, Subject i tekst poruke. Kliknite na sličicu s lokotom i satom pri dnu poruke.

Pojavit će se skočni (pop-up) prozor s više opcija. Odaberite što vam odgovara.

tportal

Izvor: Gmail / Autor: Miroslav Wranka

Ovdje možete postaviti rok trajanja poruke (dan, tjedan, mjesec, tri mjeseca ili pet godina) i/ili lozinku. Ne možete sami odrediti koliko će poruka trajati. Lozinku postavite ako želite da poruku može pročitati samo osoba koja ju ima i može ju unijeti. Za to morate znati broj mobitela primatelja.

Nakon što ste namjestili sve postavke, kliknite Save. Kad završite s e-porukom, kliknite Send. Ako ste stavili lozinku Gmail će u ovom trenutku tražiti broj mobitela primatelja kako bi ga mogao obavijestiti. Ta je značajka zasad dostupna u ograničenom broju država.

Kad šaljete e-poštu u povjerljivom načinu rada ona neće biti pohranjena u digitalnom sandučiću primatelja, već će dobiti poveznicu na poruku pohranjenu na Googleovim web poslužiteljima. Poveznica će vrijediti koliko i sam e-mail.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!