TVORAC FORTNITEA

Epic Games otpušta 16 posto ljudi: 'Dugo sam bio optimist, ali...'

29.09.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Epic Games otpušta 16 posto svojih zaposlenika, što utječe na oko 870 ljudi, objavio je proizvođač Fortnitea u četvrtak. Tvrtka je također objavila da se odriče Bandcampa, internetske platforme za distribuciju zvuka koju je kupila prošle godine, i izdvaja većinu SuperAwesomea, razvojnog programera sigurne za djecu, kojeg je kupila 2020. Vijest o otpuštanju prvi je izvijestio Bloomberg

'Već neko vrijeme trošimo puno više novca nego što zarađujemo. Ulažemo u sljedeću evoluciju Epica i razvijamo Fortnite kao ekosustav za kreatore inspiriran metaverzumom', rekao je izvršni direktor Epic Gamesa Tim Sweeney zaposlenicima. 'Dugo sam bio optimist da možemo proći kroz ovu tranziciju bez otpuštanja, ali retrospektivno vidim da je to bilo nerealno', dodao je.

Sweeney je dalje primijetio da je tvrtka 'ulagala stalne napore da smanji troškove, uključujući prelazak na neto nulto zapošljavanje i rezanje operativnih troškova na su marketing i događanja. 'Unatoč tim naporima, tvrtka je završila 'daleko od financijske održivosti' i Epic je zaključio da su otpuštanja sljedeći logičan korak', ustvrdio je Sweeney, dodajući da će otkazi u ovom opsegu stabilizirati financije tvrtke.

Što se tiče Bandcampa i SuperAwesomea, Bandcamp se pridružuje Songtradru, tvrtki za glazbeno tržište, dok će oglašivački posao SuperAwesomea sada biti izdvojen kao neovisna tvrtka pod brendom SuperAwesome, na čelu s trenutnom izvršnom direktoricom Kate O'Loughlin.

'Smanjujemo troškove bez prekida razvoja ili naših osnovnih linija poslovanja kako bismo se mogli nastaviti usredotočiti na naše ambiciozne planove', napisao je Sweeney, prenosi TechCrunch.

'Otprilike dvije trećine otpuštanja bilo je u timovima izvan osnovnog razvoja. Neki od naših proizvoda i inicijativa stići će prema planu, a neki se možda neće isporučiti kada je planirano jer trenutno nema dovoljno resursa. Slažemo se s kompromisom rasporeda ako to znači zadržati našu sposobnost da postignemo svoje ciljeve, prijeđemo s druge strane profitabilnosti i postanemo vodeća metaverse tvrtka', dodao je.

Tvrtka kaže da je usredotočena na isporuku svojih najuspješnijih inicijativa, što uključuje sljedeću sezonu Fortnitea i Fortnite Chapter 5, Del Mar, Sparks i Juno. Epic kaže da raspored izdanja za te projekte ostaje nepromijenjen.

Vijest dolazi nakon što je Epic objavio da će Fortnite V-Bucks 27. listopada poskupjeti u Sjedinjenim Državama i nekoliko drugih zemalja. U objavi na blogu tvrtka je objasnila da je povećanje cijene od oko 12 do 15 posto po paketu zbog 'ekonomskih čimbenika kao što su inflacija i fluktuacije vrijednosti valuta'.

Otkazi također dolaze jer je Epic u srijedu podnio zahtjev Vrhovnom sudu, tražeći od suda da preispita presudu iz 2021. u vezi s Appleovim pravilima App Storea. Ako Vrhovni sud odluči saslušati slučaj, to bi ponovno otvorilo pravnu bitku između Epica i Applea koja je započela još u kolovozu 2020.

Epic napominje da je 'poduzeo korake za smanjenje pravnih troškova, ali nastavlja borbu protiv distribucijskih monopola i poreza Applea i Googlea, kako bi metaverzum mogao napredovati i donijeti priliku Epicu i svim drugim programerima'.