NOVO OTKRIĆE

Pronađeni ostaci DNK u fosilu kornjače starom šest milijuna godina

29.09.2023 u 09:00

Bionic
Reading

Znanstvenici su pronašli ostatke DNK u fosilu morske kornjače starom šest milijuna godina, objavljeno je u petak

Kornjača je srodna današnjim Kempovim i maslinastim kornjačama, a riječ je o jednom od rijetkih slučajeva identificiranja genetskog materijala kod toliko starih fosila kralježnjaka, rekli su znanstvenici.

Naglasili su da su koštane stanice zvane osteociti bile izvrsno očuvane u fosilu koji je iskopan na karipskoj obali Paname 2015. godine. Kornjačin oklop sačuvan je gotovo u potpunosti, za razliku od ostatka kostura.

U nekim osteocitima stanične su jezgre bile očuvane i reagirale su na kemijsku otopinu koja je omogućila istraživačima da prepoznaju prisutnost ostataka DNK, rekao je paleontolog Edwin Cadena, glavni autor studije objavljene u Journal of Vertebrate Paleontology.

'Želim istaknuti da nismo izdvojili DNK nego smo samo mogli prepoznati prisutnost tragova kiseline u jezgri', dodao je Cadena, znanstvenik sa Sveučilišta Rosario u Bogoti i Smithsonian Tropical Research Institute.

DNK kiselina se prilično lako raspada, iako je u pravim uvjetima sačuvana u nekim drevnim ostacima. Istraživači su prošle godine izvijestili o otkriću DNK životinja, biljaka i mikroba koji datiraju prije otprilike dva milijuna godina iz sedimenta na najsjevernijoj točki Grenlanda.

Cadena je rekao da su jedini stariji fosili kralježnjaka na kojima su pronađeni slični ostaci DNK bila dva dinosaura - Tyrannosaurus (star 66 milijuna godina), i Brachylophosaurus (star 78 milijuna godina). Cadena je rekao da su ostaci DNK zabilježeni i kod insekata koji datiraju od prije nekoliko desetaka milijuna godina.