AKTIVAN ODMOR

Aplikacije otkrile u kojim gradovima turisti najviše vježbaju, među njima i jedan hrvatski

29.09.2023 u 10:10

Bionic
Reading

Sigurno ste barem jednom na odmor ponijeli odjeću za vježbanje, odlučni u tome da ćete, iako na odmoru, redovito vježbati i imati aktivan odmor. No često se kući vratimo bez da ijednom obavimo tjelovježbu, a odjeća za vježbanje ostane netaknuta. Možda je stvar u odredištu?

Podaci iz aplikacija za vježbanje, koje prate lokaciju korisnika i povijest pretraživanja, pokazuju da su putnici skloniji aktivnosti na nekim lokacijama više od drugih, piše CNBC.

Fitness aplikacija Strava pokazuje da putnici obično vježbaju kada posjećuju manje gradove u Europi. Aplikacija, koja ima 100 milijuna korisnika u 195 zemalja, pokazuje da su turisti aktivniji od lokalnog stanovništva u:

  1. Split, Hrvatska
  2. Otoci Dodekanez, Grčka
  3. Lagos, Portugal
  4. Las Palmas, Španjolska
  5. Nord-Aurdal, Norveška

Riječ je uglavnom o toplim obalnim gradovima u južnoj Europi, s iznimkom Nord-Aurdala, koji je dio norveške regije Valdres te je glavna atrakcija za ljubitelje prirode koji uživaju u planinarenju, biciklizmu, ribolovu i skijanju.

S druge strane, podaci tvrtke pokazuju da su turisti manje aktivni u usporedbi s lokalnim stanovništvom u dijelovima Kariba i Srednje Amerike:

  1. Trinidad i Tobago
  2. Dominikanska Republika
  3. Filipini
  4. Venezuela
  5. Kostarika

Ako se mučite s redovitim vježbanjem na odmoru, možda vas ohrabri činjennica da čak i vrlo aktivni putnici imaju tendenciju odustati od svojih uobičajenih rutina na odmoru. Gotovo četiri od 10 trkača skratilo je svoje vrijeme trčanja za najmanje 30 posto tijekom ljetnih praznika 2022., prema podacima Strave.

Satovi fitnessa rezervirani u inozemstvu

Podaci iz aplikacije za članstvo u fitnesu ClassPass pokazuju gdje se Amerikanci prijavljuju za satove fitnessa kada putuju u inozemstvo.

Od siječnja do rujna 2023. američki su putnici najviše rezervirali tečajeve već u:

  1. Lisabon, Portugal
  2. Montreal, Kanada
  3. Kopenhagen, Danska
  4. Stockholm, Švedska
  5. Madrid, Španjolska
  6. Barcelona, ​​Španjolska
  7. Dublin, Irska
  8. Toronto, Kanada
  9. Vancouver, Kanada
  10. Berlin, Njemačka

Što se tiče vrste vježbanja koju putnici najčešće rezerviraju, ClassPass kaže da su najpopularniji tečajevi:

  • pilates
  • joga
  • trening snage
  • biciklizam
  • barre (kombinacija pilatesa i baleta)