DRUŠTVENE MREŽE

Elon Musk pod (još jednom) istragom zbog preuzimanja Twittera

10.10.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) ispituje je li Musk prekršio savezni zakon 2022. kada je kupio dionice tadašnjeg Twittera

Elon Musk je, sudeći prema najnovijem izvješću Guardiana, opet pod istragom američke komisije za vrijednosne papire i burzu, ovaj put zbog preuzimanja Twittera za 44 milijarde dolara. Istraga nastoji otkriti je li milijunaš prekršio federalne zakone 2022. kad je kupio dionica Twittera, sada poznatijeg pod imenom X. Također se istražuju njegove prijave i izjave SEC-u vezane uz sam ugovor.

Musk je u veljači 2022 kupio 9.2 posto udjela u Twitteru te je postao firmin najveći dioničar. Kupovina nije bila razotkrivena SEC-u sve do idućeg mjeseca. Twitterovi dioničari su ga tužili zbog kasne prijave, no optužba je bila odbačena. Suočen sa suđenjem koje bi ga prisililo da dovrši kupnju, Musk je kupio ostatak dionica kompanije za 44 milijarde dolara te je nakon toga postao u listopadu 2022. postao vlasnikom kompanije.

SEC-ova istraga javno je poznata od prošlog četvrtka kad je američka agencija tužbom Muska prisilila da svjedoči u njihovoj istrazi, suradnju koju je prije prihvatio, pa onda oko nje oklijevao. SEC je priopćio da je u svibnju 2023. izdao sudski poziv Musku, zahtijevajući od njega da svjedoči u uredu agencije u San Franciscu, nakon čega je Musk pristao pojaviti se prošlog mjeseca.

Dva dana prije nego što je trebao svjedočiti, Musk je iznio 'nekoliko lažnih prigovora' i rekao SEC-u da se neće pojaviti. Milijunaš je također odbio prijedloge SEC-a da na razgovor dođe u Teksasu, gdje legalno boravi, u listopadu ili studenom.

Musk je naveo da ga SEC pokušava 'uznemiravati' i da je njegovom odvjetniku trebalo vremena da pregleda potencijalno relevantan materijal sadržan u Muskovoj biografiji objavljenoj prošlog mjeseca. 'SEC je već više puta uzeo iskaz gospodina Muska u ovoj pogrešno vođenoj istrazi - tome je sad došao kraj', stoji u izjavi Alexa Spiroa, Muskovog odvjetnika.

Nekoliko dana nakon što je otkriven njegov udio u Twitteru, Musk je prihvatio, a zatim odbio mjesto u odboru Twittera, poziciju koja bi mu zabranila stjecanje novih dionica. Nakon što je krajem travnja objavio planove za kupnju tvrtke, pokušao se povući iz dogovora, tvrdeći da Twitter ne otkriva puni opseg aktivnosti botova na svojoj platformi.

U priopćenju, SEC je rekao da traži 'Muskovo svjedočenje kako bi dobio informacije koje nisu u posjedu SEC-a, a koje su relevantne za njegovu legitimnu i zakonitu istragu'.