BRAVO, DEČKI!

Dva mlada hrvatska inovatora u utrci za priznanje na globalnoj razini

21.03.2018 u 11:42

Bionic
Reading

Ivan Mrvoš i Albert Gajšak nominirani su za uvrštavanje na popis najboljih inovatora kojeg sastavlja časopis čiji je izdavač jedno od najuglednijih američkih tehnoloških sveučilišta

MIT Technology Review, časopis kojeg izdaje američki Massachusetts Institute of Technology, uvrstio je dva mlada hrvatska inovatora i poduzetnika među nominirane za svoj godišnji popis Innovators Under 35.

Ivan Mrvoš i Albert Gajšak našli su se tako među kandidatima odabranima zbog doprinosa na raznim tehnološkim područjima kao što su biotehnologija i medicina, računalni i elektronički hardver, softver, internet, umjetna inteligencija, robotika, telekomunikacije, nanotehnologije i materijali, energetika i prijevoz...

  • +11
Upoznajte izume mladog inovatora Ivana Kožara Izvor: Privatni arhiv Ivana Kožara / Autor: Ivan Kožar

Kako je navedeno na stranici Innovators Under 35, žiri sastavljen od stručnjaka iz vodećih sveučilišta i tvrtki odabrat će 35 najboljih izumitelja, poduzetnika, vizionara, humanitaraca i pionira u Europi.

Popis najboljih inovatora MIT Technology Review prvi put je sastavio 1999. godine u čast stogodišnjice izlaženja. Na njemu je bilo sto imena. Od sredine dvijetisućitih taj je broj smanjen na 35, a od 2010. i 2011. je proširen kako bi obuhvatio Južnu Ameriku, Europu, Kinu, Indiju te Jugoistočnu Aziju i Oceaniju.

Ovogodišnji popis će predstaviti u svom izdanju za srpanj i kolovoz. Globalni popis najvažnijih inovatora bit će predstavljen tijekom konferencije Emtech MIT, a regionalni na zasebnim događanjima.

#Innovators35EU - Innovators Under 35 Europe 2018 Video Teaser Izvor: Društvene mreže / Autor: Innovators Under 35

Ivan Mrvoš mladi je poduzetnik i inovator iz Solina pored Splita. Najpoznatiji je po pametnoj klupi Steora, koju je osmislio, proizvodi i prodaje. Prema podacima Includea, ta je tvrtka tijekom prošle godine zabilježila rast od 350 posto i dosad prodala preko 500 pametnih klupa u 140 gradova i općina te u 27 zemalja na pet kontinenata.

Mrvoš je za svoj projekt tijekom kampanje na platformi Founderbeam prošle godine prikupio više od 400 tisuća eura. U ovoj godini potpisani su ugovori o distribuciji u Skandinaviji, Španjolskoj, Njemačkoj te Švicarskoj, što bi trebalo rezultirati prodajom dodatnih 500 pametnih klupa.

U tijeku su pregovori za širenje na tržišta Portugala, Francuske, Irske, Velike Britanije, Belgije, Nizozemske, Austrije, Italije, Estonije, Grčke, Rusije i Kanade.

Albert Gajšak poznat je, pak, po projektu MakerBuino, igraćoj konzoli nalik Nintendovom GameBoyu koju možete sami sastaviti u domaćoj radinosti uz vrlo malo predznanja.

Gajšak ju je, kao pobjednik natjecanja Idea Knockout, početkom ove godine predstavio tijekom najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike Consumer Electronics Show u SAD-u, a odnedavno su njegove konzole dostupne i u redovnoj prodaji u Hrvatskoj.