ZNANSTVENICI UPOZORILI

Države debelih poput Hrvatske teret su za Zemlju

18.06.2012 u 10:22

Bionic
Reading

Hrvati su treći najdeblji narod svijeta iza Amerikanaca i Kuvajćana, a debljina nije problem samo za osobno zdravlje, već i za održivi razvoj planeta, pokazala su nova istraživanja

U analizi provedenoj na London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) korišteni su podaci o indeksu tjelesne težine (BMI) iz 2005. godine te uobičajeni pragovi prema kojima BMI veći 25 znači pretjeranu tjelesnu težinu, a veći od 30 pretilost.

Nova studija, objavljena u časopisu BMC Public Health, pokazala je da je prosječna masa odraslih u cijelom svijetu oko 62 kg. U Sjevernoj Americi ona iznosi 80,7 kg. Odraslo stanovništvo cijeloga svijeta danas teži oko 287 milijuna tona, od čega 15 milijuna otpada na pretjeranu težinu, a 3,5 milijuna na pretilost. Unatoč tome što je udio Amerikanaca u ukupnom broju stanovnika tek pet posto, na njih otpada čak trećina viška svjetske tjelesne težine. Kada bi sve zemlje svijeta imale prosječnu tjelesnu masu kao SAD, ukupna ljudska biomasa povećala bi se za 58 milijuna tona, što je ekvivalent povećanju broja stanovnika za gotovo milijardu. Popis 10 najmršavijih sastoji se isključivo od nacija koje žive u Aziji ili Africi.

Drugim riječima, novo je istraživanje pokazalo da višak kilograma nije problem samo za zdravlje onih koji ih nose, već i za zdravlje planeta na kojem živimo – kako za klimu, tako i za okoliš.

Profesor Ian Roberts, voditelj istraživanja na LSHTM-u, kaže da stručnjaci danas ne mogu razmišljati samo o tome koliko usta na svijetu treba nahraniti, već i koliko mesa nahraniti.

'Svi prihvaćaju činjenicu da porast broja stanovnika ugrožava globalnu održivost okoliša, no naše istraživanje pokazuje da je i debljina velika prijetnja', rekao je Roberts. 'Ako ne smanjimo i natalitet i debljinu, imamo slabe izglede.'

Stručnjaci ističu da povećanje tjelesne mase postavlja veće energetske zahtjeve jer je za pokretanje teškog tijela potrebno više energije. Čak i kada miruju, pretili ljudi troše više energije od mršavih. To pak znači da teži narodi troše veće količine resursa, potiču veću sječu šuma i uzrokuju veće emisije stakleničkih plinova koji pokreću globalno zagrijavanje. Pri sastavljanju lista znanstvenici su države kategorizirali prema količini viška mesa koje moraju održavati. Amerikanci, koji troše 243 kilokalorije po osobi dnevno za održavanje debelih i pretilih zasjeli su na sam vrh liste, no ni mi nismo daleko.

Deset najtežih nacija koje broje više od 100.000 stanovnika:

1.SAD
2.Kuvajt
3.Hrvatska
4.Katar
5.Egipat
6.Ujedinjeni Arapski Emirati
7.Trinidad i Tobago
8.Argentina
9.Grčka
10. Bahrein

Deset najlakših:

1.Sjeverna Koreja
2.Kambodža
3.Burundi
4.Nepal
5.Demokratska Republika Kongo
6.Bangladeš
7.Šri Lanka
8.Etiopija
9.Vijetnam
10. Eritreja

Rezultati studije bit će predstavljeni na najvećoj konferenciji Ujedinjenih naroda Rio+20 na kojoj bi predstavnici 194 države trebali dogovoriti cijeli niz novih ugovora o održivom razvoju.