OBEĆAO GORDAN MARAS

Država sprema equity fond za IT tvrtke

28.10.2014 u 12:44

Bionic
Reading

Najavio je to ministar poduzetništva Gordan Maras tijekom otvaranja novih prostorija Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, namijenjenih tehnološkim startup kompanijama

U Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva otvoren je prošireni i novoopremljeni prostor zahvaljujući kojem će svi članovi ZIP-a od sada moći na jednom mjestu raditi na svojim startup projektima, a ZIP će moći ugošćivati razne domaće i strane stručnjake u novoj konferencijskoj dvorani.

'Institucije poput Zagrebačkog inkubatora poduzetništva pomažu nama u Hrvatskoj da se kvalitetni projekti mogu ovdje razvijati, ali moramo napraviti još korak dalje, da firme mogu steći dodatni kapital i krenuti u ozbiljniji posao.

Država to mora popratiti sa svojim instrumentima. Mi smo upravo u pregovorima sa Svjetskom bankom oko jednog equity fonda, koji će biti regionalni upravo za tehnološki napredne projekte i želimo naravno da to bude u Zagrebu.


S druge strane, uskoro će biti i garancije za equity ulaganja, kako bismo malo i to područje potaknuli jer u Hrvatskoj nam toga nedostaje', rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta kroz program Poduzetnički impuls ZIP je opremljen i najmodernijom IT opremom, od stolnih računala, laptopa, monitora, kamera, opreme za konferenciju, tableta i raznih pametnih telefona.

'Zahvaljujući 85 tisuća eura, koje smo prikupili na equity crowdfunding platformi Seedrs, po prvi puta smo u mogućnosti pružiti i financiranje startupa koji prođu ZIP Startup program i koji nakon toga budu zadovoljili uvjete investiranja', istaknuo je suosnivač ZIP-a Saša Cvetojević

Veleposlanik Kraljevine Maroka u Hrvatskoj Moulay Abbès El Kadiri predstavio Global Entrepreneurship Summit, koji će bti održan u Maroku od 19. do 21. studenog u Marakešu.

Prezentacije timova inkubiranih u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva otvorili su alumni timovi mash.me (jednostavno snimanje animiranih filmova koristeći pokrete tijela i ekspresije lica) i Madbarz (fitness tracking aplikacija za treniranje vlastitom težinom), nakon čega se predstavio dio članova posljednje, 6. generacije: Colomb.io (platforma za novinare i  informativne medije), Thorium A+ (platforma za energetsko certificiranje), LegalTie (moderan software za upravljanje odvjetničkim uredima) i TutoTod (edukativna iPad aplikacija koja potiče kreativno razmišljanje i izražavanje djece od 1-5 godina).