SISTEMATSKI PREGLED

Došlo je proljeće, ove stvari morate napraviti s automobilom

30.03.2017 u 07:43

Bionic
Reading

Donosimo popis onoga što sve treba provjeriti na automobilu nakon završetka zime, naročito ako vozite i živite u kontinentalnim, odnosno gorskim predjelima Hrvatske

Zima pred sve nas, pa tako i pred automobile, stavlja izazove u smislu većih napora. Ovo je naročito važno za one koji žive u kontinentalnim dijelovima Hrvatske, iako ni na moru zime nisu bez izazova, pogotovo ako su teže. Zato je nužno pregledati nekoliko stvari na automobilu i po potrebi ih sanirati kako se ne bi pretvorili u financijski i tehnički značajnije probleme zbog kojih bi vam se, naprimjer, moglo dogoditi da ne prođete na tehničkom pregledu. Prije svega je važno temeljito oprati automobil, naročito ako ste puno vozili po snijegu i ledu.

Sol i nečistoće mogu se nakupiti na teško dostupnim dijelovima i početi nagrizati lak i lim. Najbolje je rješenje odvesti automobil u automatsku autopraonicu u kojoj će ga snažne mlaznice oprati izvana, ali i podno, tako da dobijete rješenje 2u1. Ako u vašem gradu nema takve autopraonice, otiđite do najbližeg susjednog grada ili mjesta ili operite/neka vam operu (ovisno o mogućnostima i situaciji) automobil miniwashem nakon dizanja dizalicom.

Potražite ožiljke na laku od nečistoće i soli nastale tijekom zime te ih sanirajte sami kistom i bojom za svoj automobil ako nemate novca za odlazak profesionalcu - bolje i malo neuredno nego hrđavo.

Sami također možete ukloniti sitna oštećenja na vjetrobranskom staklu, i to priborom koji možete kupiti u specijaliziranim trgovinama. Nemate li volje i vremena, otiđite i popravite oštećenja prije nego budete primorani zamijeniti kompletno vjetrobransko staklo. Specijaliziranih radionica za to ne nedostaje, a cijena popravka može iznositi i samo pet do 10 posto od cijene vjetrobranskog stakla.

Pregledajte kakve su vam kočnice i treba li možda mijenjati diskove i pločice. Naravno, nužno je promijeniti zimske gume i na kotače staviti ljetne jer se zimske gume brže troše na temperaturama karakterističnima za proljeće - dizajnirane su tako da budu korištene u uvjetima do sedam stupnjeva Celzijevih i niže, nikako ne na proljetnih 15 stupnjeva.

Važno je pregledati i ovjes te provjeriti da nešto nije stradalo tijekom zime, kao i naplatke te metlice brisača. Potonje dvije stvari možete zamijeniti sami.

Ako ste u prilici, pogledajte i kakva je situacija s klimatizacijskim uređajem - bolje da otkrijete potencijalne probleme sada nego kada vani bude 25 stupnjeva Celzijevih.

Određeni dio svega ovog nabrojanog možete besplatno pregledati i u ovlaštenim servisnim centrima jer često znaju imati proljetne akcije pregleda automobila s ciljem saniranja zimskih ožiljaka.