MA TKO BI REKAO

Došao je i taj dan - SQL Server dostupan na Linuxu!

08.03.2016 u 14:58

Bionic
Reading

SQL Server, široko rasprostranjeni softver za baze podataka, tijekom iduće godine postat će po prvi put ikad dostupan i u izdanju otvorenog koda

U skladu s novom strategijom, koja u prvi plan stavlja usluge, softverski div iz Redmonda će prvi puta u svojoj povijesti SQL Server učiniti dostupnim na drugoj platformi osim Windowsa.

Kako će to izgledati, možete pogledati već danas. Microsoft je ponudio preview inačicu, dok puno izdanje za Linux planiraju pustiti sredinom iduće godine.

Nadaju se, kako je u najavi na Microsoftovu blogu naveo Scott Guttrie, izvršni dopredsjednik grupacije za cloud i poslovne korisnike, da će ovim potezom potaći šire prihvaćanje SQL Servera.

Poslovni softver i dalje je jak Microsoft adut, usprkos padu broja isporučenih osobnih računala globalno. Odluka o širenju i na Linux nije bez rizika, ali mogla bi značajno podići razinu zastupljenosti njihovih proizvoda i usluga kod poslovnih korisnika, pogotovo kod onih koji su preferirali Linux ili nisu htjeli (ili mogli) plaćati Microsoftu za licence.