IFA 2019

Dolazi nam tona novih laptopa s vrlo učinkovitim baterijama

06.09.2019 u 11:51

Bionic
Reading

Acer, Asus, Lenovo, MSI i Razer na berlinskom tehnološkom sajmu IFA predstavljaju uređaje koji podržavaju Intelov standard 'Project Athena'

Novi laptopi koje pokreće Intel mogli bi biti još tanji, lakši i dugotrajniji. Neki od najvećih proizvođača računala ovog su tjedna u Berlinu predstavili laptope koje koriste Intelovu desetu generaciju procesora Comet Lake. Neki od uređaja slijedit će standarde koje diktira Intelov Project Athena te će biti predstavljeni tijekom sajma IFA koji se od 6. do 11. rujna održava u Berlinu.

Nova generacija

Kalifornijski proizvođač čipova je Project Athenu prvi put spomenuo tijekom Computexa održanog u svibnju Cilj ovog marketinškog progama je napraviti mobilnija osobna računala i time pokušati kontrirati trendu sve učestalijeg korištenja smartfona na štetu laptopa. Dugoročni plan kompanija poput Microsofta je pretvoriti računala u nešto puno sličnije smartfonima. Proizvođači softvera već neko vrijeme razvijaju hibridni uređaj u suradnji s Qualcommom, s time da se utrci za prvo super-hibridno računalo upravo pridružio i Intel.

Računala koja slijede standarde Project Athene trebala bi biti lakša, opremljena svjetlijim ekranima i konačno - brža i dugotrajnija. Ona također moraju imati biometrijsku prijavu, kao i brže spajanje na Wi-Fi. Project Athena uređaji prvo će biti skupi laptopi, no s vremenom će se 'pretvoriti' u jeftinije uređaje - barem prema Intelu. Prvi val računala dolazi sa ugrađenim čipom Comet Lake.

Bitka protiv Snapdragona

Intelov potez dolazi kao odgovor Qualcommovoj sličnoj nakani. Kompanija je počela surađivati s Microsoftom i proizvođačima PC računala prije dvije godine s ciljem razvoja računala koja koriste Snapdragon procesor te se brzo konvertiraju iz laptopa u tablete. Ona bi dolazila sa 4G modemom i baterijama koje traju cijeli dan. Ako tražite prve PC-je koji koriste Snapdragon, bacite pogled na ponudu Lenova i HP-a.

Posljednji Snapdragonom pokretani laptop je Galaxy Book S kojeg je Samsung predstavio tijekom događaja Unpacked održanog u New Yorku. Galaxy Book S ima bateriju koja traje 23 sata, a cijena mu je 999 dolara, prenosi Cnet.