SIGURNIJE U PROMETU

Huawei je razvio detektor stresa koji može zaustaviti vozilo u slučaju prevelikog napora vozača

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 25.09.2019 15:03
  • Objavljeno 25.09.2019 u 14:56
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Vozila budućnosti koja će koristiti 5G tehnologiju bit će opremljena sustavima koji će povećati razinu sigurnosti vožnje. Detektor koji je razvio Huawei služi kao glavni element sustava za prepoznavanja stresa kod vozača

Huawei je objavio nedavno patentirani 'detektor bijesa na cesti' - sustav prepoznavanja i mjerenja razine stresa vozača koji je integriran u unutrašnjost vozila. Sustav je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati razinu krvnog tlaka, kamerom koja pratiti pokrete vozačevih ruku te mikrofonom koji prati ton glasa vozača.

Huawei je spomenutu tehnologiju patentirao u segmentu 'budućnost i pametna vozila', s obzirom da takva rješenja postaju moguća u vozilima budućnosti opremljenima 5G tehnologijom.

Sustav uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod streom, kao i promjene u tonu glasa pa čak i u korištenju određenih izraza. Primjerice, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom – automobil će automatski usporiti. Isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, prijetnjama, uvredama ili počne udarati po unutrašnjosti vozila.

Huawei je ovaj sustav razvio kao odgovor na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila. Oni već neko vrijeme ozbiljno razmišljaju o implementaciji raznih senzora u vozila čime bi se vozače potaknulo na mirnu vožnju i izbjegavanje alkohola. To bi značajno smanjilo broj nesreća u prometu i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u prometnim nesrećama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!