BLIC ANKETA

Dijele li domaće IT tvrtke božićnice? Istražili smo tko i koliko

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 30.11.2019 14:40
  • Objavljeno 30.11.2019 u 12:37
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Pitali smo više većih domaćih IT tvrtki hoće li ove godine isplatiti božićnicu svojim zaposlenicima. Otkrili su nam tko će i kako nagraditi radnike

Zaposlenicima Infobipa bit će isplaćena nagrada u iznosu od 4000 kuna, razmjerno broju mjeseci provedenih u tvrtki ove godine. Uz to će biti isplaćeno 600 kuna za dar djetetu, naveli su iz te tvrtke u odgovoru na upit tportala.

Podsjetimo, ova tvrtka nedavno je u Splitu otvorila novi ured, ukupno 66., a o planovima i izlasku na burzu više su govorili za tportal.

Plaće u porastu

Prema rezultatima nedavno objavljenog istraživanja koje je direktor agencije Degordian Tomislav Grubišić proveo na uzorku od 3000 programera, prosječna neto plaća u toj struci bila je između 9,5 i 10,5 tisuća kuna, za 1500 kuna veća nego lani. 

Medijan plaće razvojnih programera za Appleov operativni sustav iOS porastao je za osjetnih 40 posto, pri čemu gotovo pa nema razlike između kategorija iskusnijih programera.

U Poslovnoj inteligenciji tijekom ove godine isplatili su 1250 kuna regresa prije godišnjih odmora, a u prosincu će isplatiti božićnicu istog iznosa, kao i neoporezive naknade za prijevoz te dar u naravi vrijedan 400 kuna.

Od ove godine koriste i mogućnost isplate dodatnog neoporezivog iznosa od 5000 kuna godišnje, i to tako da dio tog iznosa isplaćuju mjesečno. Nešto veći dio ostavili su za kraj godine - 1700 kuna. Za svako dijete zaposlenika osigurani su darovi u naravi u iznosu od 600 kuna.

Poslovna inteligencija također isplaćuje jubilarne nagrade za 10 i 15 godina radnog staža, potpore za rođenje djeteta te potpore u slučaju smrti članova obitelji zaposlenika. U toj tvrtki zaposlenicima omogućavaju brojne tehničke i netehničke edukacije, uključujući mogućnost pohađanja škole stranih jezika, studiranja, doktorata i MBA.

  • +17
  • +14

Posjetili smo kampus Infobip u Vodnjanu

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Svim djelatnicima osiguran je sistematski pregled, dostupni su zdrav doručak i voće, tvrtka potiče zaposlenike na kretanje i bavljenje sportom...

Nanobit već godinama redovito isplaćuje božićnicu, regres i uskrsnicu. Rade to u maksimalnom zakonskom iznosu predviđenom u te svrhe (2500 kuna). Ove godine planiraju isplatiti i 13. plaću, u iznosu do 10 tisuća kuna neto, što je nešto više nego prošle godine. Povećanje je omogućeno nedavnim poreznim promjenama.

U Ericssonu Nikoli Tesli (ETK) godinama koriste razvijen poticajni sustav nagrađivanja temeljen na rezultatima, a sastoji se od ugovorene plaće, varijabilnog dijela plaće, dodataka na plaću i beneficija.

  • +11
  • +8

Alan Sumina i Nanobit

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Uz ugovorenu plaću, zaposlenici tijekom godine mogu ostvariti pravo na individualnu nagradu, nagradu za inovacije, nagradu za sve zaposlenike, kao i na varijabilni dio temeljen na ostvarenju zajedničkih ciljeva. Bruto iznos tih isplata tijekom godine penje se do iznosa koji premašuje iznos prosječne mjesečne bruto plaće.

Ericsson nema božićnicu, ali...

Taj sustav nagrađivanja ne poznaje isplatu božićnice, ali je uobičajeno to da tijekom prosinca svim zaposlenicima, uz potrošački bon, ETK isplati predujam nagrade koja ovisi o ostvarenim poslovnim rezultatima u tekućoj godini, a koji su poznati tek nakon završetka godine, kažu nam iz tvrtke.

Prošle godine u prosincu, uz potrošački bon u vrijednosti od 600 kuna, sukladno procjenama ostvarenja poslovnih rezultata i temeljem odredbe Vlade o neoporezivom dijelu plaće, zaposlenicima su isplatili predujam nagrade u visini od 5000 kuna neoporezivo. Ostatak im je isplaćen naknadno, kada su bili poznati rezultati i njihov doprinos tim rezultatima.

Za ovu godinu još nemaju definiranu odluku o visini predujma jer još uvijek rade na procjeni ostvarenja ovogodišnjih poslovnih rezultata.

Uz plaću, zaposlenicima se redovito isplaćuju dodaci kao što su naknada za topli obrok, troškovi putovanja na posao i s posla te regres za godišnji odmor.

Također nude besplatne zdravstvene sistematske preglede, restoran društvene prehrane u kompaniji, sportske, rekreativne i kulturne sekcije, zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond i slično.

Kako bi stimulirali zaposlenike na štednju, do kraja godine svim će zaposlenicima, članovima Zatvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda Ericssona Nikole Tesle, uplatiti 1000 kuna na njihov osobni račun u fondu.

Infinum isplaćuje božićnice, ali iznosi su dio poslovne tajne, poručili su iz te tvrtke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!