DELL SOLUTIONS 2013.

Dell u post-PC eru s - rješenjima

Bionic
Reading

U Dellu ne smatraju da će tableti tako skoro zamijeniti PC-je. Ipak, tvrtka pomiče fokus od puke proizvodnje uređaja prema ponudi sveobuhvatnih rješenja

Tijekom posljednje četiri godine Dell je uložio više od 10 milijuna dolara (oko 60 milijuna kuna) u razvoj rješenja koja odgovaraju na potrebe korisnika i omogućavaju im da učinkovito i uz niže troškove integriraju nova IT rješenja u svoje poslovanje.

Ta rješenja trenutačno predstavlja nizom konferencija Dell Solutions Tour 2013. Obuhvatit će 22 europska grada u razdoblju od lipnja do listopada, a očekuje se da će jednodnevne konferencije posjetiti više od 7.500 stručnjaka. Nama najbliži dio održan je 25. lipnja u parku Millenaris - prostoru donekle nalik zagrebačkom Boćarskom domu - u Budimpešti, gdje je predstavljeno 49 novih proizvoda za poslovne korisnike.

U Dellu, moglo se čuti tijekom konferencije, ne smatraju kako će tableti tako skoro zamijeniti PC-je. Riječ je o različitim uređajima koje se koristi na različit način. Vjerojatnije je da će nastaviti još dulje vrijeme (manje ili više) miroljubivo koegzistirati. Ipak, tvrtka pomiče fokus od puke proizvodnje uređaja prema ponudi sveobuhvatnih rješenja, slično kao što to rade u Hewlett-Packardu.

Predviđajući daljnji razvoj poslovanja Dell je svrstao prioritete svojih korisnika u četiri kategorije: transformiranje, povezivanje, informiranje i zaštita.

Transformiranje obuhvaća povećanje informatičke agilnosti uz smanjenje troškova, što se postiže poslovanjem u oblaku. Dell svojim korisnicima nudi Open, Secure Enterprise-class Cloud, koji nudi optimizaciju informatičke agilnosti i povećavanje mobilnosti radne snage.

U segmentu informiranja Dell stavlja naglasak na 'Big Data', pohranu i analitiku, budući da organizacije žele mogućnost analize podataka pomoću koje će predvidjeti potrebe tržišta i ponašanje korisnika. S druge strane, korisnici žele mogućnost odabira veličine diskovnog prostora po nižoj cijeni te kontinuiranog optimiziranja svog data centra.

Zaštitu podataka Dell temelji na osiguravanju pristupa ključnim podacima i aplikacijama prilagođenom potrebama različitih vrsta korisnika. U ovom segmentu Dell je napravio nekoliko akvizicija, poput SonicWALL i SecureWorks.

Posjetitelji su mogli razgledati i isprobati dvadesetak novih modela prijenosnih i stolnih računala te saznati više o novim serverima, radnim stanicama i storage sustavima.

U Budimpešti je predstavljen i PowerEdge VRTX, jedinstveno rješenje za potrebe malih i srednjih tvrtki ili podružnica. Donosi nekoliko inovacija - od arhitekture dijeljenih unutarnjih dijelova, višestruko gustog rasporeda računalnih jedinica, redundantnih napajanja i ventilatora za maksimalno vrijeme neprekidnog rada do integriranog networkinga s mogućnošću nadogradnje.

U Dellu se hvale kako PowerEdge VRTX koristi do 86 posto manje kablova zbog toga što se serveri, storage, mrežna infrastruktura i upravljačke funkcije nalaze u jednom kućištu.

Može ga se nadograditi na OpenManage Essentials za PowerEdge VRTX, koja uključuje sveobuhvatne, udaljene i agent-free mogućnosti upravljanja s geolokacijom koja štedi vrijeme i smanjuje mogućnost pogreške. S VRTX-om dolazi ugrađena i konzola Chassis Management Controller za jedinstveno upravljanje serverom, sustavom za pohranu podataka i mrežnim komponentama.

Rješenje je, kažu, pogodno za sve koji imaju udaljene podružnice ili potrebu za upravljanjem na daljinu. Može ga se nadograđivati i skalirati prema potrebama i željama. Očekuju kako će zamijeniti poslužitelje u uredima malih i srednjih poduzeća, a očekuju i potražnju za vertikalnom integracijom, naročito u sektorima poput zdravstva i obrazovanja.