DRASTIČNO!

Današnji klinci evoluiraju zajedno s tehnologijom

10.05.2015 u 08:02

Bionic
Reading

Biti tinejdžerom danas i prije 20 godina radikalno su različita iskustva. Puno se toga promijenilo. Napredak tehnologije donio je raznovrsne mogućnosti, ali i značajno promijenio načine na koje tinejdžeri komuniciraju, provode slobodno vrijeme...

U TeenSafeu su priredili zgodnu infografiku. Temeljena je na podacima prikupljenim u Sjedinjenim Državama, ali vjerujemo da se u velikoj mjeri može primijeniti i na naše prilike.

Tako su, recimo, tinejdžeri prije 20 godina provodili dva i pol sata ispred televizora. Deset godina kasnije taj se broj popeo na šest sati korištenja medija, dok danas iznosi sedam i pol sati svaki dan.

Sredinom devedesetih hit uređaj je bio prijenosni CD player, a 86 posto Amerikanaca kod kuće je imalo video rekorder. Sredinom prvog desetljeća dvijetisućitih 51 posto tinejdžera preuzimalo je glazbu s interneta, dok je sve više njih naručivalo filmove putem servisa kao što je Netflix.

Danas se glazbu sluša na pametnim telefonima, putem servisa poput YouTubea i Pandore, a televizijski program sve više se prati putem tablet računala.


Što se komunikacije tiče, današnji tinejdžeri u prosjeku pošalju 60 SMS-ova dnevno. Tek 39 posto koristi glasovne pozive, dok ih 35 posto dnevno komunicira s drugim ljudima uživo mimo škole. Deset godina ranije družili su se s prijateljima bar dva sata i odvojili po sat vremena za sport i hobije te 45 minuta za čitanje.

Pogledajte:


Više:TeenSafe