NAJMANJI POTHVAT

Cijela tablica elemenata stala na jednu vlas

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 22.12.2010 18:14
  • Objavljeno 22.12.2010 u 13:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici sa Sveučilišta u Nottinghamu ucrtali su dosad najmanju tablicu periodičkog sustava elemenata na jednu jedinu vlas ljudske kose

Tablica je toliko malena da bi ih se milijun moglo smjestiti na papirić za pisanje poruka, tzv. post it.

U pothvatu graviranja simbola svih 118 elemenata na dlaku skinutu s glave kemičara prof. Martyina Poliakoffa korištena je sofisticirana kombinacija pisača ionskim zrakama i elektronskog mikroskopa. Tablica je duga oko 100 mikrona, a visoka oko 50. Dr. Mike Fay bombardirao je dlaku milijunima brzih iona galija koji su otkidali molekule s površine dlake.

Poliakoff je rekordno malu tablicu dobio na poklon za rođendan.

'Ovo je daleko najmanja periodička tablica koju sam vidio. Jasno, najbolja je jer se nalazi na mojoj vlasi', rekao je u šali prof. Poliakoff. 'Samo pomislite koliko bi ih se moglo smjestiti na cijelu moju glavu. To je najbolji poklon koji sam dobio', rekao je profesor.

Da bi demonstrirali najnovija dostignuća u nanotehnologiji, dr. Mike Fay i njegov kolega dr. Chris Parmenter također su upisali poruku 'Sretan Božić' na jedan krak snježne pahuljice.

Video koji prikazuje cijeli proces pisanja po pahulji napravljen je za znanstveni projekt Sveučilišta u Nottinghamu - Sixty Symbols.

 

Graviranje elemenata

 

 

Pisanje po pahulji

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi