AMERIČKO ČUDOVIŠTE

Challenger SRT Hellcat loče 5,5 litara benzina u minuti

18.07.2014 u 12:34

Bionic
Reading

Dodge Challenger SRT Hellcat trenutačno je najzanimljiviji automobil u SAD-u. Amerikanci su pod njegov poklopac utisnuli 6.2-litreni V8 sa 707 KS a potom mu okačili cijenu od svega 330.000 kuna

Premda Hellcat sigurno neće biti najupravljiviji automobil, s ovom ergelom pod poklopcem doista mu je nemoguće naći konkurenta koji nudi više snage za manje novca. Uopće ne čudi to što su tamošnji automobilski mediji podivljali za ovim čudom pa s nestrpljenjem očekuju dan lansiranja.

Naravno, svaka informacija plijeni pozornost, a one kojih se dočepao Autoblog u ekskluzivnom intervjuu s Dodgeovim prvim čovjekom Timom Kiniskisom graniče s paranormalnim.

Tako je Dodgeov izvršni direktor otkrio da će najsnažniji muscle car svih vremena postizati maksimalnu brzinu od 320 km/h, sprintati do stotke za kakvih 3,5 sekundi te pod punim opterećenjem trošiti 5,5 litara goriva u minuti.

Drugim riječima, malo teža noga na gasu ispraznit će rezervoar za pola sata. Ako ste pažljivi, možda dođete nadomak deklariranih 14 litara na 100 km.

SRT je morao nabaviti novi dinamometar kako bi testirao ovog monstruma pa su radi predostrožnosti u Dodgeu odlučili opremiti automobil takozvanim režimom Valet. On ograničava automobil na startanje u drugom stupnju prijenosa, elektronski limitira motor na 4.000 okretaja te samim time umanjuje izlaznu snagu.

Nemamo pojma kako će ovaj stroj zadovoljiti ikakve ekološke norme, no prilično smo sigurni da će se s one strane Atlantika prodavati kao vrući kolačići.