EDUKACIJA

Umjetna inteligencija i računalne igre dolaze u studijske programe Fakulteta organizacije i informatike

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 08.05.2020 12:07
  • Objavljeno 08.05.2020 u 12:07
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: FOI

Unapređenje preddiplomskih i diplomskih studijskih programa trenutno je u fokusu FOI-jevog tima za reviziju studijskih programa

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu najavio je ulazak u polja Razvoja programskih sustava, Umjetne inteligencije u poslovanju, Umreženih sustava i računalnih igara te Analize i dizajna poslovnih sustava.

Cilj uvođenja novog programa je, naravno, hvatanje koraka s vremenima. 'FOI-ju je važno da njihovi studenti budu dugoročno konkurentni na tržištu rada i da se mogu brzo prilagoditi razvoju tehnologije i novim trendovima u poslovanju' piše u službenoj objavi.

Razvoj programskih sustava

Razvoj programskih sustava je disciplina vezana uz razvoj informacijskih sustava i stvara temeljnu podlogu za primjenu informacijske tehnologije u okviru suvremenih organizacija. Informatizacija organizacija na globalnoj razini dobila je nezaustavljiv zamah u području digitalizacije, što u Europi nazivamo Industrijom 4.0. Područje je značajno za FOI jer ima poslovnu, organizacijsku i informatičku komponentu.

Umjetna inteligencija u poslovanju

Umjetnu inteligenciju čine strojno učenje, vizualizacija podataka i znanja, automatsko zaključivanje, robotika, inteligentni agenti i dr.. Strojno učenje omogućuje organizacijama nove poslovne modele i optimizaciju poslovnih procesa pritom potičući kreativan angažman zaposlenika i povećanje zadovoljstva korisnika. Povezana je i s analitikom podatkovnih skupova – relativno novom znanstvenom i stručnom disciplinom koja obuhvaća široko područje primjene računala u analizi velikih količina podataka.

Umreženi sustavi i računalne igre

Područje umreženih sustava obuhvaća četiri komponente: kiber-fizički sustavi, Internet stvari, Internet usluga i pametne tvornice. Sve četiri snažno će utjecati na organizacije, poslovne procese te način poslovanja, što implicira potrebu za sve većim brojem obrazovanih stručnjaka u tom području.

Analiza i dizajn poslovnih sustava

Fakultet je najavio i istraživanje razvoja informacijskih sustava te interakcije poslovnih procesa i informacijske tehnologije. To je povijesna uporišna točka razvoja FOI-ja. Industrija 4.0 uz prateće discipline je od izuzetnog značaja za Fakultet jer objedinjuje interakciju organizacije te informacijske i komunikacijske tehnologije u uvjetima potpune umreženosti.

Učenje kroz praksu

Dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep

Dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep

Izvor: Promo fotografije / Autor: FOI

'FOI je bio jedan od prvih Fakulteta u Hrvatskoj koji je uveo stručnu praksu kao obveznu na diplomskoj razini studija te na preddiplomskom trogodišnjem stručnom studiju. Sada idemo korak dalje - želimo uvesti obveznu praksu u formi 'job shadowinga' i na preddiplomski sveučilišni studij, što će našim studentima dati još veći obim praktičnog znanja i direktniji uvid u stvarne poslovne procese' poručila je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!