PRIPREMA ZA IPO

Candy Crush Saga samo je igra, no možda vrijedi pet milijardi dolara!

19.02.2014 u 14:44

Bionic
Reading

Dionice tvrtke King, koja stoji iza ultrapopularne igre, trebale bi biti uvrštene u kotaciju Njujorške burze. No pitanje je hoće li napraviti ikad više takav hit

King, tvrtka koja stoji iza vrlo uspješne igre za mobitele Candy Crush Saga, planira javnu ponudu dionica. Procjenjuje se kako bi mogla vrijediti više od pet milijardi dolara (gotovo 30 milijardi kuna).


Kingove dionice trebale bi biti uvrštene na Njujoršku burzu pod nazivom 'KING'. Naveli su kako žele prikupiti do 500 milijuna dolara (gotovo tri milijarde kuna), no to se do IPO-a može promijeniti.

Tvrtka je osnovana 2003. u Švedskoj. Dvije godine kasnije počeli su poslovati profitabilno. Zadnju rundu ulaganja pobrali su u rujnu 2005., kada su im Apax Partners (drži 48,2 posto udjela) i Index Ventures (8,3 posto) dali 46 milijuna dolara. Tijekom zadnjih nekoliko mjeseci, isplatili su više od 500 milijuna dolara u dividendama direktorima i najvećim ulagačima.

Ukupno imaju portfelj sa 180 naslova na 14 jezika. Osim Candy Crush Saga, tu su još i Farm Heroes Saga, Papa Pear Saga, Pet Rescue Saga i Bubble Witch Saga. Mjesečno bilježe 324 milijuna posjetitelja na svim platformama.

Candy Crush Saga, igra u kojoj bombone koji se kreću trebate posložiti u tri u nizu iste boje bila je naviše preuzimana aplikacija prošle godine, a ostvarila je i najviše prihoda. Od 2012., kada se prvi put pojavila, preuzeta je više od 500 milijuna puta.

Osnovna je igra besplatna, no igrači trebaju platiti za dodatke i više života.

Uspješni IPO Twittera i porast vrijednosti cijene Facebooka potakli su glasine kako će se tijekom ove godine više tehnoloških tvrtaka odlučiti na uvrštavanje u burzovne kotacije. Osim Kinga, kao kandidati se spominju Spotify, Airbnb i Square.


Neki analitičari su skeptični – dvoje oko toga može li King nastaviti rasti istom vratolomnom brzinom. Mnogima to nije pošlo za rukom.

Iako se činilo da su gospodari igara za preglednike, s naslovima poput Farmvillea i Yovillea, cijena dionice Zynge se prepolovila od IPO-a krajem 2011. A Rovio tek treba ponoviti uspjeh kakav su ostvarile Angry Birds.

Prospekt pripremljen za javnu ponudu dionica dao je prvi uvid u to kako King ostvaruje prohode i zarađuje. Ubrali su 1,9 milijardi dolara (oko 11,2 milijarde kuna) prihoda tijekom prošle godine, odnosno pet milijuna dolara (gotovo 30 milijuna kuna) dnevno. EBITDA je iznosila 825 milijuna dolara (više od 4,8 milijardi kuna), za 28,5 milijuna dolara (oko 168,1 milijun kuna) više nego u 2012.

Usporedbe radi, Zynga je zabilježila oko 900 milijuna dolara prihoda lani. No treba napomenuti kako je Kingov prihod već pokazao znakove usporavanja tijekom zadnjeg prošlogodišnjeg tromjesečja.

Dosad je King izbacio pet igara za mobitele. Sve su privukle značajan broj korisnika. Računaju na porast broja korisnika pametnih telefona, kao i da ćemo provoditi sve više vremena uz njih.

Japanska grupacija Softbank lani je kupila 51 posto tvrtke Supercell. Po iznosu koji su platili, tržišna vrijednost te tvrtke iznosila bi tri milijarde dolara (oko 17,7 milijardi kuna), odnosno njezina EBITDA iz 2013. puta 6,5. Kad bi istu računicu primijenili na King, vrijednost bi bila oko 5,3 milijarde dolara (oko 31,2 milijarde kuna), piše Daily Mail