posao iz snova

Čak 120 tisuća specijalnih solarnih panela varaždinskog Solvisa prekrit će krovove novog Googleova data centra u Kaliforniji

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 14.01.2021 11:45
  • Objavljeno 14.01.2021 u 11:08
Riječ je o specijalnim solarnim panelima, a ne o običnoj solarnoj konfekciji kakva se i sad stavlja na krovove zgrada

Riječ je o specijalnim solarnim panelima, a ne o običnoj solarnoj konfekciji kakva se i sad stavlja na krovove zgrada

Izvor: tportal.hr / Autor: AutoMatej Grgić

Posao s Googleom potiho se pripremao dvije godine, a isporuka posljednjih panela očekuje se u ožujku. Do ljeta bi trebao proraditi i podatkovni centar u Kaliforniji, a hoće li biti i novih ugovora, za tportal otkriva direktor Solvisa Stjepan Talan

Vijest da netko surađuje s Googleom često završi na naslovnicama medija, naročito ako takva vijest dolazi iz kakve ekonomski krhke zemlje poput Hrvatske. A još kad se spomenu nove tehnologije, solarni paneli i futuristički projekti, onda bi to moglo ući i u kategoriju 'prijelomnih vijesti'.

A takva vijest dolazi nam iz Varaždina, iz tamošnjeg uspješnog pogona za proizvodnju solarnih panela iza kojeg stoje Stjepan Talan i tvrtka Solvis. Naime, kako se doznaje na kapaljku, Google je od Solvisa naručio 120.000 solarnih panela kojima će pokriti krovove novih data centara koji se upravo grade u Kaliforniji.

Paneli se izrađuju već nekoliko mjeseci. Posljednja pošiljka bit će gotova u ožujku, a nekoliko mjeseci kasnije trebao bi proraditi i data centar sa solarnim pokrovom izrađenim u Varaždinu.

  • +2

Solvis

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Riječ je o specijalnim solarnim panelima, a nikako ne o običnoj solarnoj konfekciji kakva se i sad stavlja na krovove zgrada. Ovo je projekt solarnih panela o kakvima govori, mašta i svoj novac ulaže i Elon Musk.

Posao s Googleom potiho se pripremao dvije godine, otkako je 12 Googleovih stručnjaka zašlo u varaždinsku industrijsku zonu u potrazi za kvalitetnim i pouzdanim partnerom s iskustvom. A Solvis je upravo takva, globalno rijetka tvrtka. Oni više od 80 posto proizvodnje plasiraju na tržišta širom svijeta. Štoviše, potražnja je dvostruko nadmašila njegov godišnji kapacitet koji iznosi 300 megavata.

Stjepan Talan

Stjepan Talan

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Google je, kaže direktor Talan, do njih došao preko švicarskog partnera. U to vrijeme u svijetu nije bilo puno proizvođača solarnih panela, naročito ne onih koji bi bili sposobni prihvatiti takvu specijalnu narudžbu, kakva je izrada pokrova za Googleove data centre. Solvisu na ruku ide i to što nije velika firma u globalnim razmjerima pa se lako može prilagoditi posebnim željama kupaca.

Oni su pronašli svoju nišu i mogu se pohvaliti doista impresivnim pothvatima, kakva je zgrada Međunarodne škole u Kopenhagenu, u čijih se 12.000 solarnih panela plavozelene nijanse zrcali okolno more. Po sličnom principu solarnim su panelima obložili i bolnicu u danskom Bronholmu.

Solvisov pogon u Varaždinu

Solvisov pogon u Varaždinu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

No 120 tisuća panela na krovu Googleovih podatkovnih centara je nešto sasvim drugo. O tom se poslu ne govori glasno jer ih veže poslovna tajna. O čemu je doista riječ, saznat će se kad i posljednji panel iz Varaždina bude ugrađen na krov zgrade u Kaliforniji. Tada će procuriti i prve fotografije i videosnimke. Hoće li se nastaviti suradnja s Googleom, to Talan sad ne može reći.

'Google je globalna tvrtka i ima podatkovne centre širom svijeta. Znamo i to da je riječ o zelenoj kompaniji koja se brine o ekologiji i znamo da namjeravaju sve svoje poslovne zgrade napajati solarnom energijom. Samo se možemo nadati da će tu biti i posla za nas', kaže Talan.

Solvis je solarnim panelima opremio i okoliš varaždinskog sveučilišta

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Posao s Googleom je velik, ali ne i jedini koji trenutno odrađuje varaždinska tvrtka.

To je tek trećina našeg kapaciteta, treba raditi cijele godine, kaže Talan. A posla ima. Tu su i strani partneri u Kanadi i Francuskoj te tri ugovora kojima su popunili proizvodne kapacitete u sljedeće dvije godine. Mogući nastavak suradnje s Googleom mogao bih ih ponijeti na još višu razinu. No o tome više s dolaskom ljeta i početkom rada Googleovih kalifornijskih data centara pokrivenih varaždinskim solarnim panelima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!