PO MNOGIMA NAJLJEPŠI

Bugattijev zrakoplov bi uskoro uistinu mogao dobiti 'krila'

13.08.2015 u 08:25

Bionic
Reading

Čak ni brojni ljubitelji branda Bugatti nisu upoznati s njihovim pokušajem izrade zrakoplova. To i ne čudi, s obzirom na činjenicu da je (nepotpuno) napravljen samo jedan i da je zbog ratnog stanja na njega bilo zaboravljeno gotovo pet desetljeća

Zrakoplov je preživio rat, ali nebo nikad nije ugledao. Restaurirano izdanje Bugattijevog Modela 100 nalazi se u muzeju kao izložbeni primjerak, a međunarodni tim je bez dostupnih projektnih shema odlučio napraviti repliku, koja će poletjeti.

Volonteri iz čak jedanaest zemalja su se udružili kako bi se vizija Ettorea Bugattija vinula u nebo. Okvir zrakoplova je tako napravljen u SAD-u, propeleri su osmišljeni u Švedskoj i proizvedeni u Velikoj Britaniji, baš kao i sustav prijenosa. Inženjerski konzultati su iz Njemačke i Francuske, a aerodinamička testiranja se odvijaju u Brazilu.


Uspješni Kickstarter projekt osigurao je dovršetak razvoja replike (uz prikupljenih 62 tisuće dolara). Model 100P je u posljednje vrijeme počeo testiranja na stazi (prema novostima na stranici projekta), a oni koji su podržali projekt će imati priliku i pratiti prijenos videa uživo za prvi testni let: