ZAUSTAVIO SE U TRAVI

Bugattijev prvi zrakoplov uspješno uzletio

23.08.2015 u 06:12

Bionic
Reading

I dok se restaurirano izdanje Bugattijevog zrakoplova Model 100 nalazi u muzeju kao izložbeni primjerak, međunarodni tim je na replici s velikim uspjehom izveo prvi pokusni let nad stazom. Stvar koja je mrvicu pokvarila stvari je otkazivanje kočnica po slijetanju, nakon čega je 'Blue Dream' završio u travi

Kako je već ranije bilo riječi, volonteri iz čak jedanaest zemalja su se udružili kako bi se vizija Ettorea Bugattija vinula u nebo. To im je i pošlo za rukom, na opće veselje svih prisutnih kako otkriva objavljeni video.

Zrakoplov je u ovom prvom ograničenom testu postigao maksimalnu brzinu od dvjestotinjak kilometara na sat, pri čemu se vinuo iznad piste, a prema službenim informacijama sve je funkcioniralo kako treba. To vrijedi za očekivanu brzinu uzlijetanja, kontrole i općenito ponašanje zrakoplova...sve do slijetanja. Tada je otkazao dio kočnica:


Naravno, nije riječ ni o prvom ni zadnjem ovakvom ateriranju testnog zrakoplova, ali što je bitnije - pilot je prošao bez posljedica. Zrakoplov je donekle oštećen, čemu nije pomoglo vlažno tlo van piste, gdje je zrakoplov 'zaronio' i oštetio prednji dio s propelerima.

Bugatti 100P je uzletio prvi put, a nakon ovakvog testa sasvim je izgledno da će letova biti još. Prije svega ipak slijedi - još testiranja na tlu.