GMIZAT ĆE PO NAMA

Budućnost nosivog računalstva su ovi mali roboti

21.10.2016 u 12:48

Bionic
Reading

Istraživači pri MIT-u i Stanfordu udružili su snage kako bi razvili Rovablese, minijaturne robote nakrcane senzorima koji se kreću po ljudskom tijelu dok njegov vlasnik obavlja svakodnevne zadaće

Iako uređaji iz kategorije nosivog računalstva postaju sve manjima, još uvijek su uglavnom prilično nepokretni. Jednom kad ih postavite nekamo - fitness tracker na ruku, recimo - tamo će i ostati.

To bi se uskoro moglo promijeniti. Istraživači pri MIT-u i Stanfordu udružili su snage kako bi razvili Rovablese, minijaturne robote nakrcane senzorima koji se kreću po ljudskom tijelu dok njegov vlasnik obavlja svakodnevne zadaće.

Rovables se mogu glatko sami povezati kako bi napravili ručni sat ili pločicu s imenom, reagirajući na domaćina ili njegov okoliš.

Mada nisu veći od kutije za prsten nakrcani su mikrokontrolerima, opremom za bežičnu komunikaciju i baterijom koja ih može držati u pogonu 45 minuta do punjenja. Zahvaljujući kotačima s ugrađenim magnetima mogu se kretati gore-dolje po odjeći.


Oponašajući kretanje tipično za žive organizme, Rovables mogu biti posve samostalni, tvrde istraživači. Sami će se priključiti na izvor energije kad bateriju treba napuniti ili manevrirati kad senzori zatraže drugu vrstu očitanja od one koju su dotad obavljali. A i sami će se pospremiti nakon što obave sve što ste im naložili.

Trenutno se mogu kretati samo linearno jer nemaju mikroprocesor dovoljno jak za obradu složenih algoritama potrebnih za savladavanje trodimenzionalnog kretanja.

Više:Engadget