TVORAC IGRE SCUM

Britanski izdavač Jagex najavio preuzimanje Gamepiresa, zagrebačkog studija za izradu videoigara

16.12.2022 u 08:36

Bionic
Reading

Britanski proizvođač i izdavač videoigara Jagex najavio je preuzimanje hrvatskog studija za izradu videoigara Gamepiresa, tvorca popularne igre preživljavanja SCUM koju je lansirao 2018. godine i ostvario velik uspjeh. SCUM je s više od tri milijuna prodanih primjeraka došao među Steamovih Top 100 najigranijih igara. Ovom će akvizicijom Jagex podržati Gamepires u razvoju igre SCUM 1.0 za više platformi, a SCUM bi mogao postati jedan od vodećih open-world igara preživljavanja

Izvršni direktor Jagexa Phil Mansell također je istaknuo da je cilj podignuti SCUM na višu razinu, globalno. Ustvrdio je kako njegovu tvrtku i Gamepires spaja 'zajednička strast'. 'Vjerujemo u viziju Tomislava Pongraca, Andreja Levenskog i njihova talentiranog tima. Izgradili su impresivnu igru preživljavanja u otvorenom svijetu i razvili profitabilan posao, ali i zajednicu', poručio je Mansell.

Tomislav Pongrac, suosnivač i kreativni direktor Gamepiresa, rekao je da ekspertiza i svjetska reputacija Jagexa, jednog od vodećih izdavača igara, 'može pomoći Gamepiresu da rastu kao studio i kao poduzetnici'. 'Uzbuđeni smo vidjeti kako možemo nadograditi sve što smo do sada postigli sa SCUM-om i iskoristiti igru do njezina punog potencijala', istaknuo je Pongrac.

Gamepires je jedna od najvećih hrvatskih tvrtki za razvoj igara, koje izvoze u SAD, Rusija, Kina, Tajland i Argentina. Jagex zapošljava više od 450 ljudi u sjedištu u Cambridgeu, a prošle godine uprihodili su 124,86 milijuna funti, četiri posto više u odnosu na godinu prije.

Videoigre velik su globalni biznis već više od desetljeća, a hrvatski studiji itekako su prepoznati. Podsjetimo, rusko-irski gaming div kupio je 2020. Cateia Games, jedan od najstarijih gaming studija u Hrvatskoj, a malo nakon tog švedska grupa Stillfront kupila je Nanobit, vodeći hrvatski studio za razvoj mobilnih igara, i to za gotovo milijardu kuna.