SPAŠAVANJE DIVA

BlackBerry 10 - nova nada za RIM?

13.08.2012 u 08:47

Bionic
Reading

BlackBerry je i dalje među najpopularnijim pametnim telefonima, ali njegov proizvođač nikako da se iščupa iz problema

Koliko smo puta u zadnje vrijeme čuli pitanje: 'Što se dogodilo s RIM-om?' Proizvođač BlackBerryja definitivno prolazi najteže dane otkada su predstavili prvi BlackBerry, a korisnici sve više počeli prihvaćati pametne telefone. Modu pametnih telefona pokrenuo je upravo RIM, pa je zapravo i logično pitanje što mu se dogodilo.

BlackBerry je, naravno, i dalje među najpopularnijim pametnim telefonima, ali njegov proizvođač nikako da se iščupa iz problema.

Prvi BlackBerry uređaj predstavljen je prije točno deset godina, a samo nekoliko godina RIM je potpuno dominirao tržištem smartphonea. BlackBerry je postao neizostavni gadget elite - od one ekonomske koja se svake godine okuplja u Davosu do političke kojoj je BBerry postao omiljena igračka, uključujući Baracka Obamu.

Osim njih, favorizirali su ih IT profesionalci, hipsteri, menadžeri i milijuni ostalih 'CrackBerryja' diljem svijeta. RIM je postao najbrže rastuća kompanija u svijetu čiji se profit u samo nekoliko godina povećao za zastrašujućih 84 posto. Do 2008. godine RIM je nezaustavljivo rastao, a onda je krenuo pad.

Koliko god im se profit dotad povećavao, u zadnje tri godine im je istom brzinom i padao. Nešto ranije, prije pet godina, na tržište je stigao prvi iPhone. Mnogi proizvođači nisu se odmah snašli, ali većina je vrlo brzo našla nekakav suvisli odgovor za Appleov telefon.

No među njima nije bio RIM. Zapravo, RIM još uvijek nema dostojnu konkurenciju za njega. Šefovi u RIM-u više su vremena i energije trošili na to da pokušaju sve uvjeriti kako im iPhone i pametni telefoni koji rade na Androidu nisu neka velika prijetnja, ali ispostavilo se da nisu mogli biti više u krivu.

Naime, RIM-ovci su se pouzdali u najave iz Applea i Googlea kako su njihovi telefoni namijenjeni širokim masama, za razliku od BlackBerryja koji je bio ljubimac biznismena. Međutim, baš zato što su bili prilagođeniji prosječnim korisnicima iPhone i Androidi pomalo su RIM-u otimali korisnike.

Predstavili su svoje trgovine online s milijunima aplikacija, za kojima su korisnici doslovno poludjeli. RIM je to učinio dosta kasno, ali njihov 'app world' nije ni približan onome kakvog imaju Apple i Google. Ne treba zaboraviti da je u međuvremenu i Microsoft krenuo sa svojom platformom te unatoč poteškoćama ipak ostvaruje neke uspjehe.

RIM je pokušao konkurirati i na tržištu tableta, pa je predstavljen PlayBook, no ni tu se nisu usrećili. RIM-ov direktor Thorsten Heins u razgovoru za Telegraph prošli tjedan najavio je kako RIM kreće s novim operativnim sustavom, BlackBerry 10.

Međutim, u širokoj upotrebi bit će tek početkom 2013. Unatoč tomu što se najavljuje kao njihov najpotpuniji softver dosad, bilo bi bolje da je spreman ranije. I to puno ranije.

BlackBerry 10 je softver čije karakteristike govore da su u RIM-u konačno počeli slušati savjete, ali i želje korisnika. Bit će to njihov prvi softver koji će zaista podržavati pravi multitasking, njegova auto-navigacija navodno je vrhunska tehnologija i konačno su veliku pažnju posvetili zabavi, multimediji i igrama.

Sve su to predispozicije koje bi mogle pomoći RIM-u da se vrati u dane ponosa i slave. Ukoliko novi softver zaista bude najbolja stvar koju su ikada napravili, kako je najavio Heins, onda ih se i isplati čekati još koji mjesec, odnosno do 2013.

Ali ako i to propadne, teško da im preostaje još bilo kakav drugi potez.