MOGUĆNOSTI TEHNOLOGIJE

Bit će besmrtni? Evo kako kultni rock bend Kiss namjerava svirati 'zauvijek'

04.12.2023 u 12:41

Bionic
Reading

U subotu navečer američki rock bend Kiss zadnjim je nastupom zaključio svoju oproštajnu turneju 'The End of the Road' u slavnom Madison Square Gardenu u New Yorku. No i dalje se neće u potpunosti povući - nastavit će, naime, kao virtualni bend, prvi takav u SAD-u

Tijekom bisa, trenutna postava benda - osnivači Paul Stanley i Gene Simmons, kao i gitarist Tommy Thayer i bubnjar Eric Singer - napustila je pozornicu nakon čega su otkriveni njihovi digitalni avatari. Prva pjesma koju je virtualni Kiss izveo bio je njihov veliki hit iz 90-ih - God Gave Rock And Roll To You.

Vrhunska tehnologija korištena je za teaser novog poglavlja kultnog rock benda; nakon 50 godina, bend želi neku vrstu digitalne besmrtnosti. Avatari Paula Stanleya, Genea Simmonsa, Tommyja Thayera i Erica Singera nastavit će rad benda.

Avatare je izradila tvrtka Georgea Lucasa za specijalne efekte, u suradnji s Pophouse Entertainment Group, čiji je suosnivač član švedskog benda ABBA Bjorn Ulvaeus. Te su tvrtke već pokrenule 'ABBA Voyage' u Londonu, gdje obožavatelji mogu prisustvovati cijelom koncertu švedskog benda u izvedbi njihovih digitalnih avatara.

Per Sundin, izvršni direktor Pophouse Entertainmenta, kaže da ova nova tehnologija omogućuje Kissu da nastavi svoje nasljeđe, i to zauvijek. Kaže da bend nije bio na pozornici tijekom virtualnog nastupa jer je 'to ključna stvar' tehnologije budućnosti. 'Kiss bi mogao imati koncert u tri grada u istoj noći na tri različita kontinenta', rekao je Sundin, piše AP.

Kako bi izradili svoje digitalne avatare - u kojima su prikazani kao svojevrsni superheroji - Kiss je nastupio u odijelima za snimanje pokreta. Eksperimentiranje s ovom vrstom tehnologije postalo je sve češće u određenim dijelovima glazbene industrije.

U listopadu K-pop zvijezda Mark Tuan udružio se sa Soul Machinesom kako bi stvorili autonomno automatiziranog 'digitalnog blizanca' pod nazivom 'Digital Mark' koji može razgovarati s obožavateljima poput 'pravog Marka'. Aespa, K-pop djevojačka grupa, često nastupa uz svoje digitalne avatare, dok se, primjerice, grupa Eternity sastoji isključivo od virtualnih likova - nisu potrebni ljudi.

'Ono što smo postigli je nevjerojatno, ali nije dovoljno. Bend zaslužuje živjeti dalje jer je bend veći od nas, želimo ga ovjekovječiti', rekao je frontmen Kissa Paul Stanley. 'Možemo biti zauvijek mladi i legendarni ako nas odvedu na mjesta o kojima nikada prije nismo sanjali,', dodao je basist Kissa Gene Simmons.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.