Facebook mora postati primjer

Bill Gates dao je savjet Marku Zuckerbergu oko privatnosti

18.04.2018 u 13:28

Bionic
Reading

Osim što je Marka Zuckerberga pohvalio rekavši kako se dobro držao pred Kongresom, Gates je rekao da će Facebook od sada morati postati uzoran primjer kako zaštititi podatke korisnika na internetu

Bill Gates ponudio je neke ohrabrujuće riječi Marku Zuckerbergu, izvršnom direktoru Facebooka, ali je ga je istovremeno i upozorio da tvrtka mora preuzeti ulogu pionira u pomaganju otkrivanja zloupotrebe podataka i narušavanja privatnosti na internetu.

Govoreći u emisiji 'Today' na četvrtom programu BBC-evog radija, suosnivač Microsofta izjavio je danas kako Zuckerberg na skandal Cambridge Analytica reagira 'najbolje što može'.

Osim toga, Zuckerbergovo je svjedočenje pred američkim Kongresom prošlog tjedna opisao kao 'prilično snažnu mea culpa u smislu stvari koje su mogli bolje', dodajući kako je učinio 'vrlo dobar posao' dok su ga ispitivali američki zakonodavaci.

No sada, kazao je Gates, Facebook mora pokazati kako je spreman preuzeti vodstvo u rješavanju pitanja zaštite podataka na mreži. 'Facebooku gori pod nogama po pitanju nekih najsuvremenijih problema', rekao je. 'Kao vođa, Facebook mora pomoći svijetu da to shvati'.

Zuckerberg u Kongresu Izvor: Profimedia / Autor: NN

Na pitanje kakav će savjet dati Zuckerbergu, Gates je rekao da je 'sada to sve na što se mora fokusirati, on je netko tko dugoročno gleda, rado će smanjiti obujam poslovanja, kako bi osigurao da se korisnici osjećaju dobro u vezi obećanja o privatnosti'.

Gates je također odgovorio filozofski glede mogućnosti veće državne intervencije u sektoru tehnologije.

'Završit ćemo s više regulacije', rekao je BBC-u, naglašavajući područja na kojima vlade već poduzimaju akcije, uključujući i govor mržnje. Propisi bi trebali biti provedeni onako kako je zamišljeno, 'usklađivanjem između zemalja', dodao je, prenosi Business Insider.

MORE PODATAKA

Što sve Facebook i Google znaju o vama? Pogledajte sami

Pogledaj galeriju