PIŠE: DRAŽEN TOMIĆ

Bez 4G-a se jednostavno ne može

18.06.2015 u 09:34

Bionic
Reading

Ljeto je već počelo, još malo pa će i turisti početi stizati u velikom broju, a i kontinentalci će odlučiti svoj zasluženi godišnji provesti negdje na moru. Mnogi poduzetnici će pritom i na plaži uz more, na suncu, negdje u kafiću, hotelskoj sobi ili apartmanu, ponekoj jedrilici ili brodici i dalje voditi tvrtku. Upravo tada će 4G doći do pravog izražaja. Neki će reći 'pa ti stalno govoriš o mobilnom radu'. Naravno, jer možete ugodno spojiti s korisnim i možda si priuštiti koji dan odmora više jer ured je uvijek uz vas

Da je budućnost 4G mreže zagarantirana, dokazuje i činjenica da telekom operateri u nekim zemljama u idućih nekoliko godina, a najkasnije do 2020. najavljuju potpuno gašenje 3G mreža jer jednostavno uz 4G neće za to više biti potrebe. Tada bi već mogao doći i 5G, ali o tome nekom drugom prilikom.

Zanimljivo je, vratimo se mi opet našem podatkovnom prometu, da neki pokazatelji rasta potrošnje, odnosno, prometa uz 4G govore kako se nakon prvih podatkovnih mreža promet sve više povećava. Tako jedna od posljednjih studija Gartnera govori da bi ove godine promet mogao porasti 59 posto, a u naredne tri godine više od 60 posto prometa bit će neki oblik videa. Te iste 2018. godine u prosjeku ćemo preko 4G mreže prenositi čak 5,5 GB podataka.

Upravo taj rast prometa govori da će biti gotovo nemoguće raditi posao bez 4G mreže jer, eto, i danas je već tako za sve one koji žele biti mobilni, raditi u pokretu i pritom biti produktivni. Dotaknimo se ipak malo i tehnologije, ali ne zbog nje same, nego njezine primjene – za 4G vam ne trebaju najskuplji pametni telefoni na tržištu, tableti, jer i oni u nižem cjenovnom razredu omogućuju korištenje brze mobilne mreže.

Upravo je ta rasprostranjenost tehnologije preduvjet da ona bude uspješna na tržištu. Kako bi 4G u potpunosti zaživio, mora postojati sadržaj koji će korisnicima biti potreban, bez obzira na to koristite li 4G u svakodnevnom poslu ili za zabavu. A toga je sve više.

Pročitajte i ovo: