JEFTINIJE I BOLJE

Baterije na zrak će imati deset puta veći kapacitet

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 20.05.2009 15:10
  • Objavljeno 20.05.2009 u 12:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Istraživanja o novim tehnologijama za baterije na St. Andrews sveučilištu u Velikoj Britaniji polučila su rezultate koji bi mogli u budućnosti dovesti do punjivih baterija deset puta većeg energetskog kapaciteta

Profesor Peter Bruce, jedan od istraživača, izjavio je da su rezultati njihova istraživanja pokazali daleko bolje rezultate od onih kojima su se nadali. Na kemijskom odjelu sveučilišta istraživači pokušavaju u baterijama zamijeniti elektrode od litijeva kobalt-oksida poroznim ugljičnim elektrodama. Nove elektrode bi omogućile litijevim ionima i elektronima reakciju s kisikom iz zraka iz okoline. Takve baterije su pokazale do deset puta veći energetski kapacitet od današnjih litij-ionskih.

Osim povećanog kapaciteta, zračne baterije nazvane STAIR (St. Andrews Air) bilo bi i daleko jeftinije proizvesti od današnjih jer je porozni ugljik puno jeftiniji od litijeva kobalt-oksida, a kisik uzet iz zraka oko baterije, umjesto nekog reagensa spremljenog u kućištu, također pozitivno utječe na konačnu cijenu. Očekuje se da bi te zračne baterije značajno pomogle u razvoju automobila na električni pogon.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi