JEFTINIJE I BOLJE

Baterije na zrak će imati deset puta veći kapacitet

20.05.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Istraživanja o novim tehnologijama za baterije na St. Andrews sveučilištu u Velikoj Britaniji polučila su rezultate koji bi mogli u budućnosti dovesti do punjivih baterija deset puta većeg energetskog kapaciteta

Profesor Peter Bruce, jedan od istraživača, izjavio je da su rezultati njihova istraživanja pokazali daleko bolje rezultate od onih kojima su se nadali. Na kemijskom odjelu sveučilišta istraživači pokušavaju u baterijama zamijeniti elektrode od litijeva kobalt-oksida poroznim ugljičnim elektrodama. Nove elektrode bi omogućile litijevim ionima i elektronima reakciju s kisikom iz zraka iz okoline. Takve baterije su pokazale do deset puta veći energetski kapacitet od današnjih litij-ionskih.

Osim povećanog kapaciteta, zračne baterije nazvane STAIR (St. Andrews Air) bilo bi i daleko jeftinije proizvesti od današnjih jer je porozni ugljik puno jeftiniji od litijeva kobalt-oksida, a kisik uzet iz zraka oko baterije, umjesto nekog reagensa spremljenog u kućištu, također pozitivno utječe na konačnu cijenu. Očekuje se da bi te zračne baterije značajno pomogle u razvoju automobila na električni pogon.