DESETLJEĆA ZAPUŠTANJA

Balkan će još godinama ispaštati zbog suša!

  • Autor: Reuters/NJD
  • Zadnja izmjena 21.08.2012 16:30
  • Objavljeno 21.08.2012 u 13:46
suša

suša

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja

Balkan će još godinama osjećati probleme sa sušama zato što je propustio priliku uložiti veća sredstva u sustave navodnjavanja i uopće u poljoprivredu, ističe danas agencija Reuters

Štete u BiH, u kojoj su površinske temperature na jugu mjestimično dosegnule i 47 stupnjeva Celzijevih, procjenjuju se na oko milijardu dolara, što je velik udarac za zemlju u kojoj je u poljoprivredi zaposleno 20 posto ljudi, a udio te grane u gospodarskoj proizvodnji je oko 10 posto. U Srbiji, u kojoj je udio poljoprivrede u BDP-u prošle godine bio 12 posto, štete su procijenjene na oko dvije milijarde dolara, a u Hrvatskoj na oko 250 milijuna.

'Ovo je katastrofa', rekao je Zoltan Pinkert iz Baranje. 'Sve je bilo odlično, a potom je došla suša. Imali smo manje od 10 posto kiše nego u normalnim godinama, a šteta na oranicama pod kukuruzom je stopostotna.'

Suše u regiji nisu novost, a poljoprivrednici uglavnom nekako prežive do sljedeće sezone. Međutim, poljoprivrednici u BiH kažu da situacija nije bila ovako loša od kraja rata 1995. i prijete blokadama važnih putova i graničnih prijelaza od početka rujna ukoliko im vlasti ne isplate subvencije i ne zaštite domaću proizvodnju.

Budućnost ne izgleda dobro. Vlade širom regije tvrde da su suočene s recesijom te da nemaju dovoljno novca za ulaganje u suvremene poljoprivredne metode.

Vječno iznenađeni sušom

No kritičari ističu da je problem nagomilavan godinama. 'Plaćamo cijenu nedostatka sustavne poljoprivredne politike u posljednjih 20 ili 50 godina. Uvijek nas suša ljeti iznenadi', kaže Damir Kovačić, profesor poljoprivrednog marketinga na Zagrebačkom sveučilištu.

Svjetska banka, koja je u svibnju odobrila zajam od 40 milijuna dolara za unapređenje sustava za navodnjavanje u BiH, navodi da balkanske države imaju velik poljoprivredni potencijal, ali da im nedostaju infrastruktura i strategija.

'Bivša Jugoslavija imala je jedan od najnaprednijih sustava navodnjavanja i drenaže. Nažalost, ti sustavi su zapušteni i propali. To nije samo posljedica proračunskih nedostataka, već i čestih smjena u upravama ovih sustava', izjavio je Holger Kray, voditelj programa poljoprivrede i ruralnog razvoja Svjetske banke u Europi i središnjoj Aziji.

Desetljeća nemara

Mate Brlošić, čelnik Hrvatske poljoprivredne komore, kaže da će kukuruz ove godine biti rijedak kao zlato. 'Oporavak vinogradarstva, voćarstva i stočarstva trajat će godinama', rekao je i dodao: 'Nismo imali jasnu poljoprivrednu politiku posljednjih 20 godina. Zakonske promjene događaju se sa svakom smjenom vlasti.'

Hrvatski sindikati traže da se PDV na hranu smanji kako domaći proizvođači ne bi bili istisnuti s tržišta, međutim Vlada se tome opire.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je da hrvatska Vlada razmatra mogućnost djelomičnog dizanja cijena na iznajmljivanje zemljišta te povećanje carina na izvoz žita i kukuruza kako bi spriječila nestašice. Jedini tračak nade za Hrvatsku su EU fondovi koji će postati dostupni kada se pridruži Uniji u srpnju sljedeće godine.

Zamjenik premijera Radimir Čačić usporedio je odnos zemlje prema poljoprivredi s onim 'primitivnih plemena'.

'Ako bude kiše, bit će i uroda i struje. Ako bude suša, neće biti ničega. To se mora promijeniti', rekao je u prošlogodišnjoj kampanji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi