OPASNI SKAKAČI

Bakterije se kreću poput Spidermana

20.07.2011 u 10:01

Bionic
Reading

Poput malenih Spidermana ili planinara bakterije za kretanje po površinama koriste duge pipke s kukicama na krajevima, objavili su američki znanstvenici

Blokiranje ovog mehanizma trebalo bi pospješiti borbu protiv biofilmova koji uzrokuju bolničke infekcije.

Fan Jin
i Gerard Wong s University of California u Los Angelesu snimili su bakteriju Pseudomonas aeruginosa kako puže kroz viskozni materijal na staklenoj površini. Potom su kretnje analizirali pomoću algoritama. Rezultati su potvrdili ono što su mnogi biolozi već godinama pretpostavljali – da mnoge bakterije koriste pipke nalik na dlačice tzv. pile kako bi se hvatale i povlačile po površinama.

No njihovi su proračuni otkrili još jednu zanimljivu stvar - da stražnji dio bakterije često snažno poskakuje. Pomnije analize pokazale su da ova stvorenja ne koriste kontrakcije pila za jednostavno povlačenje po površini, već da neke napete dlačice u stražnjem dijelu tijela naglo otpuštaju i tako dobivaju potisak prema naprijed koji im omogućuje čak 20 puta brže putovanje.

Ovakav način kretanja je toliko brz da Jin i Wong vjeruju da čak smanjuje lokalnu viskoznost medija. Što je viskoznost manja, kretanje kroz materijal je lakše, a to je pak vrlo korisno ako želite stvoriti zarazni biofilm.

'Sada nam je cilj otkriti na koji način blokirati ovo kretanje kako bismo spriječili nastajanje biofilmova', rekao je Wong.

Pili (lat. pilius – dlaka) su uglavnom ravne i čvrste tvorbe koje se nalaze na površini stanica gram-negativnih bakterija. Izgrađene su od bjelančevine pilina. Njima bakterije prianjaju na stanice makroorganizama i tako se koloniziraju. Također ih koriste i za međusobno povezivanje kojim razmjenjuju genetski materijal.

 

Bakterijski pili