MISIJA NA MJESEC

Artemis traži nov datum lansiranja u rujnu, no i dalje postoje problemi

09.09.2022 u 10:41

Bionic
Reading

NASA se nada da će popraviti curenje na lansirnoj rampi i dobiti zeleno svjetlo za dugo iščekivano lansiranje

Ako sve prođe kako je NASA planirala, njihov nov sustav SLS mogao bi uzletjeti iz Kennedy Space Centera u petak 23. rujna. Da bi se to dogodilo, svemirska agencija mora popraviti curenje vodika na lansirnoj platformi te također dobiti specijalnu dozvolu američkog Space Forcea koji nadgleda lansiranje iz Floride. NASA mora provjeriti baterije na SLS-ovom sustavu za samouništenje koje, kao što ime nalaže, može uništiti raketu u slučaju da ona promaši kurs i postane prijetnja javnosti. Provjera se vrši svakih 25 dana, a 23. rujan je izvan tog prozora.

Problem za nasu je što za provjeravanje baterija raketu treba odvući u VAB, odnosno zgradu za sasatavljanje vozila, što će proces produljiti za nekoliko dana, dok SLS ima certifikat za odlazak iz hangara na lansirnu rampu, objašnjava Ars Technica.

'Ako kojim slučajem povuku VAB i onda ga vrate na rampu, ostat će im još samo jedan krug' napisao je Berger na Twitteru.

Ovo znači da će menadžeri misije Artemis 1 možda radije popraviti curenje goriva, testirati tankiranje i, uz blagoslov Space Forcea, lansirati raketu bez vožnje u zgradu. Tijekom saziva za medije održanog u četvrtak, Jim Free, NASA-in pomoćni admiinstrator za razvoj sustava za istraživanje potvrdio je da je agencija zatražila dozvolu Space Forcea da napravi upravo to, dakle da se SLS ne miče.

  • +4
Artemis I Izvor: Profimedia / Autor: Eva Marie UZCATEGUI / AFP / Profimedia

Ako dobiju dozvolu i poprave curenje, lansiranje bi se moglo desiti 23. ili, ako nešto pođe po krivu, 27. rujna.

Dugo iščekivani debi SLS-a, kapsule za posadu Orion i prve velike misije u programu Artemis dvaput je odgađana - prvo 29. kolovoza zbog problema s gorivom i onda prošle subote - zbog curenja goriva. Misija planira poslati kapsulu Orion (ovaj put bez posade) na nekoliko tjedana dugo putovanje oko mračne strane Mjeseca i onda nazad na ulaz u Zemljinu atmosferu i pad u more.

Artemis 1 dizajniran je da stvori put za prvu Orion misiju s posadom planiranu za 2024. te, jednog dana, povratak NASA-inih astronauta na površinu Mjeseca. Nakon toga je u planu, tijekom tridesetih, slanje ljudi na Mars, zaključuje Cnet.