MICROSOFT, GOOGLE...

Appleu stiže podrška ostalih IT divova u borbi protiv FBI-ja

19.02.2016 u 22:00

Bionic
Reading

Nakon što je čelnik Applea nedavno javno izjavio kako će kompanija stati iza svojih korisnika radije nego da postavi opasan presedan za špijunažu i narušavanje sigurnosti korisnika, podršku su pružili i drugi divovi IT svijeta. Mada takvu podršku neki mogu okarakterizirati kao 'blagu', i kompanijama definitivno nije u interesu da u svoje proizvode ugrađuju tzv. 'backdoor' na zahtjev vlada

Nešto ranije ovaj tjedan, savezni sud je Appleu naredio da FBI-ju i vlastima omogući softverski pristup enkriptiranom sadržaju na mobilnoj platformi iOS. Tim Cook je pružio opširan odgovor zašto bi to bilo opasno te odbio mogućnost suradnje u tom smislu. I dok političari idu kontra Applea, drugi IT divovi su pružili podršku.

Googleov CEO Sundar Pichai podršku je pružio preko društvene mreže Twitter, pozvavši baš poput Cooka sve odgovorne na dijalog, koji bi trebao biti od iznimne važnosti za ovakve i buduće slučajeve:






Organizacija Reform Government Surveillance (RGS), koja u članovima broji i Microsoft, izjavila je kako 'tehnološke tvrtke ne bi smjele pasti pod pritiskom za ugradnju backdoor pristupa u svoje tehnologije koje čuvaju informacije korisnika'. Ideja je kod većine IT divova ista - dok je suradnja s vlastima svakako pozitivna stvar u lovu na kriminalce, postoje granice koje jednostavno ne mogu prijeći. To uključuje i 'slabljenje' softvera uključivanjem mogućnosti pristupa vladinim agencijama.


Političari, ne pretjerano začuđujuće, idu kontra Applea. Najglasniji je, opet bez posebnog čuđenja, Donald Trump, kandidat za sljedećeg predsjednika SAD-a. 'Što oni misle, tko su pa da nam ne omoguće pristup sadržaju mobitela? Ne, moramo ih moći otvoriti (...) potpuno sam suglasan s odlukom sudova', rekao je nedavno.

Ono što je potpuno jasno jest da Apple ovaj korak ne čini kako bi 'spasio teroriste' i druge kriminalce, već isključivo zbog velike mogućnosti zlouporabe traženog koda koji bi omogućio pristup svakom uređaju te u konačnici potpuno narušio sigurnost korisnika.

Kako piše Extreme Tech:
'Sigurnost uređaja je već sada veliki izazov. Prisiljavanje kompanija da ugroze vlastite enkripcijske standarde u ime sigurnosti zasigurno neće poboljšati situaciju'.