VJERUJETE MU?

Appleov čelnik Tim Cook: 'Vlada nema pristup našim serverima'

27.01.2014 u 17:05

Bionic
Reading

U intervjuu za ABC News Appleov čelnik Tim Cook naveo je kako nema šanse da su vladine agencije dirale korisničke podatke na kompanijinim serverima. 'Morali bi nas silom odvući i natjerati na takvo što', dodao je

Apple je tek jedan od IT divova za koje se otvorila priča o špijuniranju korisnika usluga i proizvoda koje vrši američka vlada. Tim Cook ABC Newsu potvrdio je da se na sve moguće načine nastoji natjerati vladu na transparentnost te pružiti svima (javnosti) na uvid što se od podataka točno traži od njih. Apple kao kompanija nije u mogućnosti objaviti takvo što zbog zabrane.

U prosincu 2013., čelnici 15 IT divova sastali su se s američkim predsjednikom Obamom kako bi dogovorili stvari vezane uz program nacionalne sigurnosti. 'Nema stražnjeg ulaza na naše sustave', dodao je Cook.


U razgovoru za ABC News još je rekao kako je kompanija u vrlo bitnom razdoblju, jer se nedavno proslavilo 30 godina računala Mac, a novi Mac Pro se počeo proizvoditi u SAD-u. Ne cijeni tajnost vezanu za američke agencije, no istovremeno je jasno da, baš kao i svaka druga kompanija, neke tajne moraju biti tajne.



'Tajnost je dio kulture. Dio uzbuđenja vezan za Apple, zar ne.'




Cijeli intervju možete pogledati u nastavku: