RECIKLAŽA - U TRGOVINAMA

Apple želi da ostavimo svijet ‘boljim nego smo ga zatekli’

22.04.2014 u 14:05

Bionic
Reading

Apple će ponuditi besplatno recikliranje svih svojih iskorištenih proizvoda unutar trgovina. Istovremeno će te trgovine, kao i uredi te postrojenja kompanije biti pogonjeni obnovljivim izvorima energije kako bi smanjili zagađenje

Već neko vrijeme kompanija je distribuirala poklon kartice u nekim od svojih 420 trgovina diljem svijeta, a zamjenu za iPhone ili iPod u još uvijek iskoristivom stanju. Sada će sve trgovine reciklirati bilo koji proizvod (a ne samo dva navedena) bez naknada, a tu će i dalje biti poklon kartice za uređaje koji još imaju nešto višu vrijednost od 'male' ili 'nikakve'.


Ponuda obuhvaća hrpu elektronike koja ne bi smjela završiti u standardnim odlagalištima otpada zbog toksina koji se nalaze u njima. U proteklih sedam godina, Apple je isporučio više od milijarde iPhonea, iPoda, iPad tableta te Mac računala.

Čelnik kompanije, Tim Cook je već na ranijim prezentacijama volio naglašavati kako Apple želi brinuti o okolišu i budućnosti, a novo poglavlje politike kompanije prema 'boljem i zelenijem svijetu' je ponovio i na društvenoj mreži Twitter:


Velika pažnja se danas pridaje podatkovnim centrima zaduženim za održavanje cloud usluga. Upravo oni su nevjerojatni potrošači električne energije, jer njihov rad traži i posebne sustave hlađenja. Apple se posebno želi pobrinuti za osiguravanje i korištenje što više obnovljivih izvora energije te korištenje najmodernijih tehnologija koje će to omogućiti.

Apple je istovremeno pokrenuo i promo kampanju u kojoj pozivaju ljute konkurente (koji ih po njima kopiraju) na slične akcije. 'Postoje neke ideje koje želimo da kopiraju sve kompanije', stoji u kampanji koja se pojavila u Metro novinama:

U posebnom izvješću Greenpeacea, koje obuhvaća 19 tvrtki, Apple je opisan kao 'najinovativniji i najagresivniji u ostvarivanju svoje predanosti korištenju obnovljivih izvora energije'.

94 posto Appleovih ureda diljem svijeta su pokriveni obnovljivim izvorima energije, a ne toliko daleke 2010. godine taj postotak je bio svega 34 posto.