TKO ONDA JEST?

Apple: Nismo mi krivi što su procurile golišave fotke

03.09.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Stotinjak slavnih osoba ovih dana je postala glavnom temom - kad je riječ o mobilnoj sigurnosti. Nepoznati počinitelj je na neki način uspješno prikupio hrpu fotografija, navodno provalivši u Appleov servis iCloud. Kompanija tvrdi kako provale u njihov sustav nije bilo te da su slavne osobe zapravo žrtve ciljanog napada

'Kada smo saznali o krađi (materijala), bili smo ogorčeni i odmah mobilizirali Appleove inženjere kako bi otkrili izvor. Privatnost i sigurnost naših klijenata su nam od najviše važnosti. Nakon više od 40 sati istrage, otkrili smo kako su određeni korisnički računi slavnih osoba bili kompromitirani vrlo ciljanim napadom na korisnička imena, lozinke i sigurnosna pitanja, praksa koja je svakim danom sve učestalija na internetu.

Niti jedan od slučajeva koje smo istraživali nije bio rezultat provale u Appleove sustave, uključujući iCloud ili Find my iPhone. Nastavljamo surađivati s policijom kako bi pomogli u identifikaciji kriminalaca', stoji u priopćenju kompanije.

Sve je počelo na 4Chanu, a u istragu se uključio i FBI. Na koji su točno način kriminalci došli u posjed računa slavnih osoba nije jasno, no velika je vjerojatnost da su se koristili različiti bruteforce alati, kao i phishingpokušaji


Istovremeno, neki stručnjaci vjeruju da nisu samo fotografije i filmići s uređaja materijal koji je ukraden, već i kontakt liste, kalendari, tekstualne poruke i još mnogo toga - uključujući i GPS koordinate.

Slike bi mogle biti tek vrh ledenog brijega, smatra australski sigurnosni stručnjak Nik Cubrilovic. Dvostupanjsko potvrđivanje korisničkog računa svakako treba aktivirati, no to je tek jedno moguće rješenje.

Analitičari smatraju kako je, neovisno o tome što Apple 'nije kriv' za proboj, kompanija dobila težak udarac za svoje usluge pred predstavljanje noviteta 9. rujna.