USPJEŠNA PRIČA

Apple ih je proglasio aplikacijom dana, a mi smo se raspitali - što će s Photomathom biti do kraja godine

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 10.09.2020 11:02
  • Objavljeno 10.09.2020 u 10:56
Damir Sabol

Damir Sabol

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Osim povećanja broja korisnika do kraja godine, u Photomathu planiraju dodati i puno novih tehnoloških rješenja te poboljšanja proizvoda

Aplikacija Photomath Damira Sabola, jednog od najuspješnijih domaćih poduzetnika, dobila je nedavno još jedno priznanje.

U Appleu su, naime, Photomath proglasio aplikacijom dana. Jabučari su poznati po prilično strogim kriterijima kad su aplikacije u pitanju pa se može reći kako su se Sabol i ekipa našli u probranom društvu.

Ako se dosad niste sreli s Photomathom, reći ćemo vam kako je to aplikacija koja pomoću koje možete snimiti matematički zadatak i dobiti rješenje za njega, skupa s postupkom kako se do tog rješenja može doći.

Trenutno ima više od 195 milijuna korisnika diljem svijeta, najviše u Sjedinjenim Državama, Rusiji, Brazilu, Europskoj uniji i Indoneziji. Očekuje se kako će do kraja godine dosegnuti 200 milijuna korisnika.

U čemu je tajna Photomathovog uspjeha?

'Uklopili smo vrhunsku tehnologiju u vrlo dobro korisničko iskustvo. Koristimo kameru telefona koja omogućava iznimnu jednostavnost i brzinu korištenja i umjetnu inteligenciju koja zna interpretirati sadržaj na kojem učenik radi i objasniti način dolaženja do rješenja korak po korak.

Sav sadržaj koji objašnjava kako se dolazi do rješenja generira se softverski. Sve skupa je jednostavno, brzo i uvijek dostupno', rekao je tportalu Sabol.

Uspjeh oslonjen na organski rast

Iako broje korisnike u stotinama milijuna, Sabol tvrdi kako dosad nisu skoro ništa uložili u promociju Photomatha.

'Rasli smo isključivo zbog kvalitete proizvoda i korisnog sadržaja, na temelju preporuka korisnika jednih drugima', pojasnio je.

Ipak, namjeravaju krenuti u eksperimente s promocijom, iako će se i dalje oslanjati na organski rast. 'Mi nismo neki marketingaši, ali znamo napraviti jako dobar proizvod', dodao je Sabol.

Osim povećanja broja korisnika planiraju u Photomath dodati i puno novih tehnoloških rješenja te poboljšanja proizvoda. Među njima su animirana objašnjenja zadataka i koncepata te nove mogućnosti umjetne inteligencije koje će još više poboljšati korisničko iskustvo.

'Osim toga, uz pomoć mreže matematičkih eksperata iz cijelog svijeta izrađujemo velike količine vrlo kvalitetnog sadržaja za učenje koji će biti dostupan našim korisnicima', najavio je Sabol.

Photomath je trenutno jedina aplikacija kojom se istoimena tvrtka bavi. Namjeravaju li proširivati portfelj? Sabolov odgovor na to pitanje je - negativan.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Photomath je iznimno zahtjevan proizvod i još ga puno možemo poboljšati. Fokus je jedna od najbitnijih stvari u razvoju startup tvrtki. Potpuno smo fokusirani na daljnji razvoj Photomatha', obrazložio je.

Bez izlazne strategije

Naime, riječ je o iznimno sofisticiranom proizvodu s rastućim brojem mogućnosti koje pruža (ili može pružiti). Kako raste kompleksnost proizvoda, tako se povećava i složenost upravljanja tvrtkom i ljudima koji u njoj rade.

'Skalirati tim i osigurati da sve glatko funkcionira je najteže. Ali, realno, dobar je to problem za imati', ustvrdio je Sabol. Photomath trenutno ima 65 zaposlenih u Hrvatskoj i deset u SAD-u.

Sabol je najveći pojedinačni vlasnik Photomatha, u kojeg su prije dvije godine šest milijuna američkih dolara uložili američki fondovi rizičnog kapitala koje je predvodio Goodwater Capital.

Kakva budućnost čeka Photomath? Je li već razrađena izlazna strategija za investitore? Sabolov odgovor ponovno je - ne.

'Nikad nemam izlaznu strategiju niti ću ju imati jer ne gradim tvrtke primarno s ciljem da se prodaju. Cilj je napraviti najbolji proizvod na svijetu i pomoći milijunima učenika da lakše savladavaju matematiku te lakše i brže uče.

Prilike koje se otvaraju na tržištu online edukacije i edukacijskih aplikacija su ogromne, što se vidjelo i sad u ovoj COVID-19 krizi u kojoj je nama korištenje i znatno poraslo.

Gradi se budućnost učenja i edukacije, a mi smo jako dobro pozicionirani i igrati ćemo važnu ulogu u tom procesu', zaključio je Sabol.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!