HAKERI POSTAJU NOVINARI

Anonymous pokreće vlastiti medij

18.04.2013 u 21:14

Bionic
Reading

Anonymous pokreće web stranicu na kojoj će glavnu riječ imati građani-novinari, ali i ostali nezavisni izvjestitelji koji svoje uratke objavljuju na internetu

Hakerska grupa Anonymous skupila je 54 tisuće dolara (315 tisuća kuna) za pokretanje vlastitog online medija.

Iako im je prvotna zamisao bila prikupiti tek 2.000 dolara (11,6 tisuća kuna), interes za donacije na stranici Indiegogo je premašio njihova očekivanja.

'Želimo stvoriti novu web stranicu koja će nam omogućiti da prikupimo izvještaje i blogove od najboljih nezavisnih izvjestitelja online. Osigurat ćemo prostor za građane-novinare koji će uživo prenositi događaje koji se odvijaju upravo sada', zapisali su Anonymousi u svojoj ponudi.

Web stranica trebala bi se zvati 'Your Anon News' ili YAN, prema Anonymousovom Twitter i Tumblr profilu, a također bi okupljala i vijesti o njihovim aktivnostima na internetu.

Zasad nije poznato hoće li Anonymousi plaćati autorima za njihove reportaže, izvještaje i priloge ili će se oslanjati na 'volonterske' usluge istomišljenika.

Zna se da bi im inicijalni troškovi pokretanja stranice trebali iznositi oko 3600 dolara (oko 21 tisuću kuna), a ostatak novca će se iskoristiti za financiranje daljnjeg razvoja projekta.

Zanimljivo je kako su osim u američkim dolarima, donacije bile moguće i u virtualnoj valuti, BitCoins.

S obzirom na to da YAN na Twitteru ima više od milijun 'followera', ne treba sumnjati u uspjeh Anonymousovog projekta.