PROJEKCIJE DO 2020.

Analitičari poručuju: Zaboravite na dostave letjelicama zrakom još neko vrijeme

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 14.02.2017 15:58
  • Objavljeno 14.02.2017 u 15:58
Amazon Prime Air

Amazon Prime Air

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Amazon

Analitička kuća Gartner ovih dana objavila je svoje projekcije za tržište bespilotnih letjelica do 2020. godine. Pored letjelica za hobiste, posebno mjesto na tržištu trebale bi zauzeti dostavne letjelice, koje se često veže uz diva Amazon. Međutim, analitičari navode kako je to i dalje 'tek izvrstan PR' te da će takav način dostave 'morati prijeći niz logističkih problema' dok ne postane svakodnevica

Stvari su zapravo toliko 'crne' za dostavne letjelice da Gartner prognozira kako će njihov udio na tržištu 2020. godine biti manji od jedan posto. I dok Amazon već sada ponosno reklamira svoje usluge dostave zrakom, a ima i patentirano leteće skladište, svi pokazatelji govore tek kako je riječ o marketingu.

Gartner napominje kako, pored složenih logističkih problema, jedan svakako predstavlja i činjenica da do sada nije dokazan povratak investicije u ovom segmentu. Upravo to bi mogla biti glavna kočnica prije nego se dogodi ikakvo širenje usluga dostave bespilotnim letjelicama.

Opet, Amazon jest počeo s 'testovima' dostave zrakom, no oni su krajnje ograničeni. U Ujedinjenom Kraljevstvu testovi su počeli u prosincu i uključuju...dvoje Amazonovih korisnika. Prime Air je, ako je za vjerovati analitičarima, tek fikcija.

I dok su bespilotne letjelice za dostavu zrakom krajnje upitne, globalno tržište letjelica će narasti za 34 posto do 2020. godine, uz tržišne prihode od 11,2 milijarde dolara. Gartner objašnjava kako ovo ne čudi posebno, s obzirom na to da je dinamika hobističkih i komercijalnih RC letjelica vrlo različita.

Pored hobističkog karaktera, Gartner smatra kako će posebnu ulogu rast tržišta ovih letjelica imati i industrija općenito, primjera radi - za istraživanje naftnih i plinskih infrastruktura, nadzor farmi i sl..

Prva dostava paketa uslugom Amazon Prime Air

Autor: Amazon

Više: TechCrunch

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!