UZ JEREMYJA CLARKSONA

Amazon pokazao kako će dronovima dostavljati pakete

01.12.2015 u 07:15

Bionic
Reading

Bivši voditelj popularne emisije o automobila Top Gear, Jeremy Clarkson nedavno je objavio kako za Amazon radi novu emisiju sličnog karaktera, a sada je počeo reklamirati i Amazonove usluge (budućnosti). Ovaj div je predstavio novu bespilotnu letjelicu namijenjenu dostavi paketa, a pritisak na regulatorna tijela je ovakvim potezima sve viši kako su potrošači sve više zainteresirani...

Vrijedi podsjetiti kako je Amazon još 2013. objavio postojanje programa Prime Air, namijenjenog dostavi paketa kupcima koji se nalaze u blizini skladišta. Giganta u svijetu online trgovine (zastarjele) regulative nisu zaustavile u daljem razvoju letjelica, a sad navode kako će njih biti više modela, s različitim zadaćama i za različite udaljenosti.

Novootkrivena letjelica funkcionira kao uobičajeni multirotor - ima domet od kakvih 25 kilometara od baze, a kada je vrijeme za maksimalnu brzinu kako bi se paket dostavio za manje od pola sata, letjelica postaje više nalik na daljinski upravljani zrakoplov:

Prepreka za ovakvo dostavljanje paketa je pregršt. No, dok s tehnološke strane stvari još i imaju smisla, pravna regulacija letova koji bi mogli postati vrlo brojni je poseban problem. Čak i kada je riječ o dobivanju dozvola za testiranje letjelica, regulatorna tijela znaju kasniti toliko da u Amazonu već imaju spreman novi prototip - koji pak treba dobiti novo odborenje. Novo čekanje, novi prototip i začaranom krugu se ne nazire kraj.

U Amazonu se nadaju kako će ovakvim promotivnim kampanjama s poznatim zvijezdama s 'malih' ekrana pojačati pritisak da se birokratska tijela usklade i osiguraju brži razvoj tehnologije koja bi mogla unijeti pravu revoluciju u dostavi paketa.