RATOVI BUDUĆNOSTI

Amerika priprema cyber vojnike

05.05.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Američka vojska smatra da se više ne može pouzdati u sustave elektroničke zaštite razvijene za civilne svrhe te će predložiti osnivanje posebnih vojnih jedinica koje će se baviti cyber sigurnošću

General Keith Alexander, zapovjednik odjela američke vojske Cyber Command, nije zadovoljan obrambenim i ofenzivnim mogućnostima američke vojske kad je u pitanju online sigurnost. Njegov je plan predložiti odboru za oružane snage pri američkom kongresu pojačavanje resursa i osoblja zaduženih za elektroničku sigurnost Sjedinjenih Američkih Država.

Cyber Command tek je nedavno osnovan te je u procesu formiranja koji bi trebao završiti tek 2010. Posluša li kongres ocjenu generala Alexandera i generala Williama Sheltona koji također smatra da civilna industrija nema prave alate za elektroničku obranu države, do 2010. Cyber Command bit će respektabilna digitalna sila.

U isto vrijeme na drugoj strani svijeta, u državi s kojom SAD sasvim dobro održava stanje hladnog rata, Sjevernoj Koreji, osnovani su tehnološki izviđački odredi. Južna Koreja smatra da su ti odredi stvoreni da bi pokretali napade na južnokorejske i američke računalne mreže s posebnim naglaskom na one mreže koje koriste oružane snage.

Unatoč tome što je Sjeverna Koreja poznata kao jedna od tehnološki najmanje naprednih zemalja, njezin južni susjed vrlo je ozbiljno shvatio ove vojne jedinice, a čini se da je pred komandom generala Alexandera i prvi zadatak.