SKUP SPORT

Amazon u ogromnom gubitku zbog smartphonea

  • Autor: M. W./Verge
  • Zadnja izmjena 25.07.2014 12:13
  • Objavljeno 25.07.2014 u 08:40
bgr-amazon-smartphone-kindle-fire-phone

bgr-amazon-smartphone-kindle-fire-phone

Izvor: Screenshot / Autor: BGR

U drugom ovogodišnjem poslovnom tromjesječju gubitak je bio gotovo dvostruko veći od predviđanja analitičara, što je cijenu dionice gurnulo prema dolje za pet posto

Zabilježili su 126 milijuna dolara (oko 693 milijuna kuna) gubitka. Da stvar bude gora, u Amazonu predviđaju kako će gubitak tijekom idućeg kvartala biti između 410 i 810 milijuna dolara (2,2 i 4,4 milijarde kuna), što je šesnaest puta više nego tijekom trećeg kvartala prošle godine.

Prihodi od prodaje rasli su za 23 posto, na 19,3 milijarde dolara (106,1 milijardu kuna).

Analitičari toliko povećanje gubitka pripisuju lansiranju Amazonovog pametnog telefona te prognoziraju kako je moguće da će u Amazonu morati potrošiti više i na sadržaj, kako bi ponudili bolji izbor knjiga, filmova, igara, glazbe i televizijskog programa.


Strategija je ista kao i s Kindleom te Fire TV-om - Amazon prodaje hardver za cijenu tek nešto višu od nabavne/proizvodne kako bi privukao ljude na kupovinu unutar njihovog ekosustava. Ako se to ne dogodi, Amazon ne profitira.

Šef najveće svjetske trgovine online Jeff Bezos dosad je uspjevao investitore uvjeriti kako se isplati ulagati u nova područja poslovanja (poput, recimo, dostave bespilotnim letjelicama) i razmišljati dugoročno. Koliko će dugo to potrajati, pitanje je.

Izvor:Verge

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!