NIJE JEFTIN

Stigao Amazonov smartphone s hrpom kamerica za 3D prikaz

19.06.2014 u 10:25

Bionic
Reading

Amazon je uklonio i najmanju dozu sumnje u to da je uistinu radio na svom prvom pametnom telefonu. Kompanijin čelnik Jeff Bezos na manjem događaju u Seattleu otkrio je mobitel dijagonale 4,7" i razlučivosti 720 p, a ekran, zahvaljujući brojnim senzorima, prati korisnika i mijenja perspektivu prikaza

Ekran IPS od 4,7 inča nije vrhunski ni po jednom parametru (baš kao u glasinama), no kompanija navodi kako je riječ o jednom od boljih rješenja na tržištu optimiziranih za korištenje jednom rukom. Okvir uređaja je gumiran, a u izradi se nije štedjelo. Gumbi su od anodiziranog aluminija, a pozadina uređaja presvučena je staklenom površinom. Gorilla Glass 3 krasi prednju stranu uređaja ukupne mase 160 grama.

Četiri kamerice s prednje strane prate korisnika i uz infracrveno osvjetljenje omogućuju praćenje korisnikove glave čak i u potpunom mraku. Čemu to služi? Kreiranju 3D efekta bez potrebe za korištenjem posebnih naočala i sl.

Od 'novih' načina upravljanja, tu je micanje uređaja postrance ili gore-dolje, kako korisnik ne bi morao uposliti ruku (ili dvije) za skrolanje po internetskim stranicama ili fotografijama. Amazon je najavio kako od razvojnih stručnjaka očekuje mnogo toga oslobodivši SDK za 'dinamičku perspektivu'. Koliko će korisnici uistinu cijeniti ovaj uređaj zbog toga, tek ostaje za vidjeti.

U Amazonu su posebno ponosni i na stražnju optički stabiliziranu kamericu od 13 megapiksela:

Naime, iako je uređaj nakrcan kvalitetnim komponentama poput Qualcommovog Snapdragon čipa 800  uparenog s dva gigabajta radne memorije i baterijom od 2.400 mAh, valja reći kako kompanija ovaj put nije igrala 'ispod cijene', već želi zaraditi i na hardveru za razliku od svoje postojeće linije tableta u kojima suštinski prodaje tek uslugu, a tablet odlazi 'ispod cijene'. Uređaj će se, barem za sada, naći ekskluzivno u ponudi AT&T-a za 200 američkih dolara s dvogodišnjim pretplatničkim ugovorom za model od 32 GB.

U slobodnoj prodaji, uređaj će koštati nemalih 650 američkih dolara, a stiže u srpnju