CONCEPT UFO

Alienwareov prijenosni PC za gejming prilično podsjeća na Nintendo Switch

08.01.2020 u 12:07

Bionic
Reading

Američki proizvođač ovim neobičnim uređajem PC gejming nastoji približiti igračima koji su stalno u pokretu, kao i onima kojima se jednostavno ne da konstantno sjediti pred velikim ekranima

HP-ov Alienware je brend usko povezan s nabrijanim laptopima i prethodno konfiguriranim PC-jima, no kako stvari stoje - na ovogodišnjem CES-u kompanija je predstavila nešto drukčije. Njihov novi prototip pod imenom Concept UFO. Riječ je o punokrvnom gejming PC-ju napravljenom za Windows 10, samo smanjenom u format Nintendovog Switcha, popularne prijenosne konzole. Štoviše, uređaj ima odvojive kontrolere, dock za televizor i nosač u kojem se bočni kontroleri mogu pretvoriti u 'standardni' kontroler.

Tim rečeno, Concept UFO ima četiri glavna dijela: 'glavu' odnosno osam inčni ekran rezolucije 1200p, dva kontrolera koji se na konzolu spajaju magnetskim sustavom podržanim plastičnom 'tračnicom' i 'hub', odnosno grip na kojeg se mogu spojiti HP-ovi 'Joy-Conovi'.

Alienware Concept UFO Izvor: Promo fotografije / Autor: HP

USB-C portovi nalaze se na gornjem i donjem dijelu uređaja, što znači da se mogu koristiti za punjenje konzole ili spajanje na vanjski monitor. Konačno, konzola podržava spajanje vanjskog miša i tipkovnice.

Što se težine tiče, uređaj je težak oko jednog kilograma, što je tri puta više od težine Switcha. Novinari na CES-u mogli su isprobati niz igara poput Rocket Leaguea, F1 2019 i Mortal Kombata 11. Zašto bi itko kupio ovakvu konzolu? Dok proizvođači pri izdavanju igara za Switch koriste konverzije svojih PC igara, Concept UFO radi automatski, s obzirom da i sam koristi Windows 10.

Što se hardvera iza platforme tiče, HP ga je odbio razotkriti, a ništa nisu pričali ni o bateriji koja, sudeći prema performansama i činjenici da sustav pokreće Widows 10, vrlo vjerojatno ne traje dugo prije nego što ju morate spajati na punjač. Konačno, izvorne reportaže poput one PC Gamera naglašavaju da konceptna konzola nakon par minuta igre počinje koristiti ugrađene ventilatore koji su prilično glasni.

Koliko god Concept UFO bio dobar ili loš, on je i dalje - koncept. Ne postoje nikakve indikacije da bi Alienware uskoro mogao izbaciti konzolu koja koristi ovu tehnologiju, premda smo uvjereni da će pronaći neki inovativni način da barem dio tehnoloških rješenja primjeni na nekom drugom proizvodu.